Οι ψηλοί άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιθετικής μορφής καρκίνο του προστάτη και να αποβιώσουν εξαιτίας του, σύμφωνα με βρετανική μελέτηπου δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη δρα Αουρόρα Πέρεζ-Κορνάγκο, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 141.896 άνδρες, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στη μελέτη European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Μετά από κατά μέσο όρο 13,9 χρόνια, καταγράφηκαν 7.024 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, περιλαμβανομένων 726 υψηλής διαβάθμισης και 934 θανάτων από τη νόσο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι για κάθε 10 επιπλέον εκατοστά αναστήματος ο κίνδυνος υψηλής διαβάθμισης καρκίνου αυξανόταν κατά 21% και ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο κατά 17%.

Επίσης, η παχυσαρκίααύξανε τον κίνδυνο επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη. Για κάθε 10 επιπλέον εκατοστά στην περίμετρο της μέσης η πιθανότητα υψηλής διαβάθμισης καρκίνου του προστάτη αυξανόταν κατά 13% και θανάτου από τη νόσο κατά 18%.

«Τα αποτελέσματα μας παρέχουν νέα στοιχεία για τους υποκείμενους μηχανισμούς εκδήλωσης του καρκίνου του προστάτη, όπως η σχέση με τη διατροφή και την ανάπτυξη», σχολιάζει η δρ Πέρεζ-Κορνάγκο.

Newsroom ΔΟΛ