Τα προηγούμενα χρόνια οι μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου έψαχναν εναγωνίως το αποκαλούμενο «μεταγραφικό μπαμ». Αναζητούσαν το χτύπημα που θα ενθουσίαζε τους οπαδούς και θα τους έστελνε στο αεροδρόμιο. Πόσος και πόσος κόσμος δεν αποθέωσε σπουδαίους αλλά φθαρμένους σταρ της μπάλας που, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, επέλεξαν τα μέρη μας περισσότερο για ένα καλό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα παρά για να παίξουν ποδόσφαιρο. Εσιέν, Σαβιόλα, Μπερμπάτοφ, Λέσκοτ και τόσοι άλλοι, ήρθαν, είδαν και απήλθαν, γεμίζοντας μεν τις τσέπες τους, προσφέροντας δε ελάχιστα.
Οι Big 4 της Σούπερ Λίγκας φαίνεται ότι πήραν το μάθημά τους. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι μεταγραφικές κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, αλλά κυρίως η στρατηγική που ακολουθούν από το ξεκίνημα του καλοκαιριού. Οι παράγοντες των ομάδων αποφεύγουν το ρίσκο και την άσκοπη δαπάνη χρημάτων.

Εχουν περισσότερο στο μυαλό τους την ουσία και λιγότερο τις εντυπώσεις καθώς η πλειονότητα των μεταγραφών γίνεται με ποδοσφαιρικά και όχι με εμπορικά κριτήρια. Οι παίκτες που επιλέγονται έχουν κίνητρο και είναι διψασμένοι. Θέλουν να παίξουν και να αποδείξουν. Ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν. Οι μεταγραφές άλλωστε δεν κρίνονται επιτυχημένες από τα πρωτοσέλιδα και τους πηχυαίους τίτλους. Το γήπεδο δίνει τις απαντήσεις… Ιδού τι έχουν πράξει στο μεταγραφικό παζάρι οι τέσσερις μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και τι εκκρεμότητες έχουν.


Ολυμπιακός

Προτού καλά-καλά ανοίξει επίσημα η θερινή μεταγραφική περίοδος, οι πρωταθλητές έχουν κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις. Η ολοκλήρωση της απόκτησης του 30χρονου νιγηριανού στράικερ Εμάνουελ Εμενίκε και η έλευση του 28χρονου βελγομαροκινού δεξιού εξτρέμ Μεντί Καρσελά ανεβάζει επίπεδο και καθιστά πανίσχυρο τον Ολυμπιακό, ο οποίος υπό τις οδηγίες του κοσοβάρου κόουτς κ. Μπέσνικ Χάσι στοχεύει προφανώς να διατηρήσει τα σκήπτρα εντός συνόρων αλλά και να επιστρέψει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πέραν όμως των ισχυρών ποδοσφαιρικών προσωπικοτήτων, το δυναμικό των Ερυθρολεύκων –μετά το ξεσκαρτάρισμα από τους Λεάλι, Σισοκό, Παρέδες, Καρντόσο και την αποχώρηση των Ντομίνγκες και Καμπιάσο –ενισχύθηκε ιδιαίτερα και με μπόλικο νεανικό ελληνικό στοιχείο (Μανώλης Σιώπης, Ανδρέας Γιαννιώτης, Λεονάρντο Κούτρης, Σπύρος Ρισβάνης) ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και ο επαναπατρισμός του 26χρονου κεντρικού χαφ Παναγιώτη Ταχτσίδη έπειτα από μια γεμάτη επταετία στο Καμπιονάτο.

Παράλληλα αποκτήθηκε ο 21χρονος σενεγαλέζος στόπερ Παπέ Αμπού Σισέ ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση στην άμυνα με έναν στόπερ και έναν αριστερό μπακ, στα χαφ με δύο κεντρικούς μέσους και στην επίθεση με τουλάχιστον έναν επιθετικό.

Παναθηναϊκός
Παρά το γεγονός ότι ο προπονητής κ. Μαρίνος Ουζουνίδης και ο μέχρι πρότινος τεχνικός διευθυντής κ. Νίκος Λυμπερόπουλος είχαν καταρτίσει από πολύ νωρίς το πλάνο τους για τη νέα σεζόν, η έλλειψη ρευστότητας και η διοικητική κωλυσιεργία λίγο έλειψε να τα τινάξουν όλα στον αέρα.

Η παραίτηση Λυμπερόπουλου, το «ντου» των οπαδών στην ΠΑΕ και η πώληση –αντί πινακίου φακής –του υπερπολύτιμου Μάρκους Μπεργκ αφύπνισε το Τριφύλλι που τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα. Ηδη ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές του 23χρονου ισραηλινού μεσοεπιθετικού Ομρι Αλτμαν και του 25χρονου στόπερ Δημήτρη Κολοβέτσιου, ενώ γίνονται παράλληλες διαπραγματεύσεις με πολλούς μεταγραφικούς στόχους.

Το θετικό για τον ΠΑΟ είναι πως έχει διατηρήσει άθικτο τον μεσοαμυντικό κορμό του. Το αρνητικό όμως είναι ότι μεσοεπιθετικά υπάρχουν πολλά και σημαντικά κενά καθώς πρέπει να αντικατασταθούν πρωτοκλασάτοι παίκτες όπως ήταν ο Μπεργκ, ο Εμποκού, ο Κλωναρίδης και ο Λέτο, ενώ εκκρεμούν και άλλες τέσσερις – πέντε απαραίτητες μεταγραφικές κινήσεις (δύο πλάγιοι μπακ, δύο εξτρέμ και ενδεχομένως ένας γκολκίπερ).


ΑΕΚ
Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό το γεγονός πως η ΑΕΚ έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον βασικό μεταγραφικό σχεδιασμό της προτού καν ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Οπως παρατηρούν οι παλαιότεροι στην ομάδα «άλλες εποχές, τέτοια περίοδο θα υπήρχαν ένα σωρό εκκρεμότητες».

Αντ’ αυτού η Ενωση περιμένει την έλευση ενός ακόμη επιθετικού (του παίκτη που θα καλύψει το δυσαναπλήρωτο κενό του Σέρχιο Αραούχο) για να κλείσει όλες τις βασικές «τρύπες» που είχε διαπιστώσει πως υπάρχουν στο ρόστερ ο ισπανός προπονητής κ. Μανόλο Χιμένεθ προκειμένου να προχωρήσει στο χτίσιμο μιας ομάδας που έχει μπροστά της τη μεγάλη αλλά και συνάμα εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Ενωση ενισχύθηκε στην άμυνα με τον 24χρονο σέρβο στόπερ Ούρος Τσόσιτς και τον 28χρονο πορτογάλο αριστερό μπακ Ελντερ Λόπες, στις πτέρυγες με τον 24χρονο αριστερό εξτρέμ Αρνορ Τρίστασον, στην επίθεση με τον 24χρονο περιφερειακό κυνηγό Βίκτωρα Κλωναρίδη, τον 23χρονο κροάτη στράικερ Μάρκο Λιβάγια και τον 22χρονο φορ Γιώργο Γιακουμάκη, ενώ στην τριάδα των τερματοφυλάκων προστέθηκε ο 24χρονος Παναγιώτης Τσιντώτας.


ΠΑΟΚ
Με δεδομένο ότι η πρόσληψη του κ. Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς ανακοινώθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της προετοιμασίας, γίνεται αντιληπτό πως οι διοικούντες τον ΠΑΟΚ επέλεξαν να χαράξουν οι ίδιοι τη μεταγραφική στρατηγική, δίνοντας αργότερα στον σέρβο κόουτς τη δυνατότητα να κάνει τις επιλογές που θέλει, αφού προηγουμένως έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το υλικό που διαθέτει.

Για αυτό άλλωστε αποφάσισε να συμπεριλάβει 33 ποδοσφαιριστές στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας του Δικεφάλου. Το θετικό για τους κυπελλούχους Ελλάδας είναι πως διατηρείται ο κορμός από το ρόστερ της περασμένης σεζόν καθώς αποχώρησαν μόνο οι μη βασικοί Κίτσιου, Χαρίσης, Χατζηισαΐας.

Περιέργως στην έξοδο βρίσκεται και ο Αιγύπτιος Ουάρντα για την αγορά του οποίου δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα πριν από ένα εξάμηνο. Νέα πρόσωπα μέχρι στιγμής είναι ο 27χρονος γάλλος αριστερός μπακ Ντοριάν Λεβέκ και ο 19χρονος εξτρέμ Δημήτρης Λημνιός. Σαφώς σημαντικότερη θεωρείται η επιστροφή του 26χρονου σλοβάκου επιθετικού Ρόμπερτ Μακ και η έλευση του 26χρονου αργεντινού γκολκίπερ Ροντρίγο Ρέι, ενώ θα αποκτηθούν ένας ακόμη τερματοφύλακας, ένας στόπερ κι ένας μεσοεπιθετικός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ