Σε διπλασιασμό εξαγωγών και επέκταση στον οινοτουρισμό στοχεύει το οινοποιείο Semeli, το οποίο, παρά την κρίση, συνεχίζει τις επενδύσεις.

Η εταιρεία Semeli στην 38χρονη ιστορία της, η οποία διαθέτει οινοποιητική μονάδα στη Νεμέα, στοχεύει να διπλασιάσει τις εκτάσεις της την επόμενη διετία, να παραγάγει περισσότερες γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, να γίνουν όλες οι καλλιέργειες βιολογικές, ενώ οι εξαγωγές να αγγίξουν το 30% του ετήσιου τζίρου την επόμενη τριετία από 15% που είναι σήμερα.

Το 2017 η Semeli, σύμφωνα με τη διοίκησή της, κέρδισε 41 μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού και εμφάνισε αύξηση μεγεθών, καθώς ήδη το α’ εξάμηνο τρέχει με άνοδο λειτουργικών κερδών κατά 25%.

Εφέτος, στο οινοποιείο πραγματοποιείται μια νέα επένδυση που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση της διαδικασίας παραγωγής και των χώρων υποδοχής και φιλοξενίας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις στον χώρο της ελληνικής οινοποιίας, όπως δήλωσε ο κ. Λεωνίδας Νασιάκος, οινολόγος και γενικός διευθυντής της εταιρείας, προσθέτοντας ότι η Semeli φιλοδοξεί να επεκταθεί και στον οινοτουρισμό, δημιουργώντας 10 βίλες για τη φιλοξενία των οινοφίλων, καθώς και για τα μέλη του Semeli Wine Club. Πρόκειται για ένα club ειδικών προνομίων, τα μέλη του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν πρώτοι τις νέες σοδειές, να συμμετέχουν σε κάθετες γευστικές δοκιμές και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στο οινοποιείο, ενώ θα απολαμβάνουν προνόμια τόσο στις τιμές των κρασιών όσο και στις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις
Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις θα γίνουν με σκοπό να δημιουργηθεί στο οινοποιείο ένα σύγχρονο εκθετήριο και πωλητήριο κρασιών, καθώς και ξεχωριστοί χώροι γευσιγνωσίας, εκπαίδευσης και παρουσίασης των προϊόντων. Συγχρόνως, η μεγάλη αίθουσα θα διατίθεται και για ιδιωτικές εκδηλώσεις, ενώ αναδιαμορφώνεται το κελάρι, όπου επεκτείνονται και εξελίσσονται οι σύγχρονες και ποιοτικές μέθοδοι παλαίωσης, ενώ δημιουργούνται οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν μοναδικές οινικές εμπειρίες των φίλων του κρασιού.
Συνολικά η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ.
Οπως ανέφερε η κυρία Μυρτώ Σάλλα, μέτοχος και μέλος του ΔΣ της Semeli, «η επένδυση αναβαθμίζει τον χώρο παραγωγής με state of the art εξοπλισμό και σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, αναδεικνύοντας το οινοποιείο σε σημείο αναφοράς, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό».
Τα προϊόντα της Semeli εξάγονται κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Νορβηγία, στη Γερμανία, στη Μεγάλη Βρετανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στην Πολωνία, στην Κύπρο, στην Κίνα, στη Σιγκαπούρη κ.α. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε την περασμένη χρονιά σε περίπου 3,6 εκατ. ευρώ με στόχο να περάσει τα 4 εκατ. ευρώ το 2017, μέγεθος που θα προκύψει κυρίως από τη σημαντική αύξηση του μεριδίου των premium ετικετών στο μείγμα πωλήσεων.
Η συνολική έκταση των αμπελώνων από τους οποίους η Semeli αντλεί την πρώτη ύλη υπερβαίνει τα 1.000 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιόκτητων εκτάσεών της, αλλά και εκμεταλλεύσεων συνεργαζόμενων αμπελουργών, είτε από τις ζώνες ΠΟΠ Νεμέα και Μαντινεία, είτε από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ