Η εισαγωγή στα ΑΕΙ από 2019-20 – Τι αλλάζει – Το νέο σύστημα πρόσβασης

Ενσωματωμένες στο Λύκειο θα είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις στις οποίες θα διαγωνίζονται υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Γ’ Λυκείου από την χρονιά 2019 -20.

Ενσωματωμένες στο Λύκειο θα είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις στις οποίες θα διαγωνίζονται υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Γ΄ Λυκείου από την χρονιά 2019 -20.

Στόχος των αλλαγών που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας είναι το Νέο Λυκειο να οδηγεί σταδιακά σε ένα αξιόπιστο και αδιάβλητο απολυτήριο που θα μετράει για τα πάντα, διευκολύνοντας τους αποφοίτους στην συνέχιση των σπουδών τους ή στις όποιες άλλες τους επιλογές.

Τις γενικές γραμμές του Νέου Λυκείου ανακοίνωσε το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γερ. Κουζέλης, οι οποίες όμως δεν έχουν πάρει την τελική τους μορφή. Σύμφωνα με αυτές, οι μαθητές της Γ λυκείου, θα αξιολογούνται:

– Προφορικά από τους καθηγητές τους στο πρώτο τετράμηνο της διδασκαλίας, (με διαγωνίσματα και εργασίες) σε όλα τα μαθήματα της τάξης.

– Γραπτά, με πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις, στο δεύτερο τετράμηνο της διδασκαλίας, σε 4 μαθήματα. Το ένα από τα 4, το μάθημα της Γλώσσας, θα είναι υποχρεωτικό για όλους. Τα άλλα 3 θα τα επιλέγουν οι μαθητές.

– Για την πρόσβαση στα ΑΕΙ: Θα προσμετράται, με υψηλό συντελεστή, (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη), ο βαθμός από τις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις στα 4 μαθήματα της Γ λυκείου και με μικρότερο συντελεστή ο βαθμός του απολυτηρίου.

– Για την διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου: Ο σχεδιασμός είναι, να υπολογίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζόμενων μαθημάτων και σε μικρότερο ποσοστό, ο βαθμός των 4 πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων.
Ακόμη:

– Δεν θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που θα δέχονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις. Η συγκεκριμένη πρόταση που διατυπώθηκε στον διάλογο για την παιδεία από τον καθηγητή Αντώνη Λιάκο, έχει απορριφθεί καθώς κρίθηκε ότι τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να αναλάβουν έναν τέτοιο ρόλο σήμερα. Συνεπώς, οι πανελλαδικές εξετάσεις παραμένουν, αλλάζοντας απλά μορφή.

– Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι η χρονιά 2019 -20.

– Φέτος στην Α ‘λυκείου δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Θα ελαφρυνθεί πάντως ο εξεταστικός φόρτος των μαθητών.

– Μικρές μεταβολές θα έχει η ύλη της Α΄ λυκείου την χρονιά 2018 -19 ενώ την ίδια χρονιά (2018-19) θα αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα της Β λυκείου.

– Στην Β’ Λυκείου θα μαθήματα θα είναι τετράωρα.

– Στην Γ’ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι 6ωρα.

– Στο Νέο Λύκειο δεν θα υπάρχουν καθόλου μαθήματα μιας διδακτικής ώρας.

– Στα υποχρεωτικά μαθήματα εντάσσονται τα θρησκευτικά, η Φυσική Αγωγή και οι Δημιουργικές Δραστηριότητες.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών: Ο φάκελος του μαθητή που έχει σχεδιαστεί πάνω στο νέο πρόγραμμα σπουδών είναι έτοιμος και θα τον παραλάβουν οι μαθητές τον Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά στα νέα βιβλία, αυτά θα είναι έτοιμα την επόμενη χρονιά (2018-19) αφού η Εκκλησία ελέγξει προηγουμένως ό,τι έχει σχέση με το δογματικό περιεχόμενο.

Για το μάθημα της Ιστορίας: Θα γίνει νέο Πρόγραμμα Σπουδών μέχρι την αρχή της επόμενης χρονιάς (2018) και δείγμα για το φάκελο του μαθητή, για όλες τις τάξεις. Τα νέα βιβλία της Ιστορίας θα είναι έτοιμα την χρονιά 2018 -19.

Μετά την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών, η Β’ Λυκείου, θα είναι η «τάξη ταβάνι» στην οποία οι μαθητές θα ελέγχονται για τις βασικές γνώσεις στα μαθήματα κορμού τα οποία θα ξανασχεδιαστούν.

Μέχρι το 2020 όπου οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ με το νέο σύστημα πρόσβασης, στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να γίνονται βελτιώσεις στα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων προς την κατεύθυνση της λιγότερης απομνημόνευσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο «διασώστης» Αλέξης Εδώ και μέρες «σερνόταν» στα υπουργικά γραφεία η φήμη ενός επερχόμενου ριζικού, αυτή τη φορά, ανασχηματισμού, βάζοντας φωτιά στους... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk