Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος της Κίνας, ο Long March 5, ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει στη Σελήνη ένα κινεζικό ρόβερ έως το τέλος του 2017, απέτυχε κατά τη δεύτερη εκτόξευσή του, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στη χώρα.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο πύραυλος απέτυχε να θέσει σε τροχιά έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, τον μεγαλύτερο που έχει επιχειρήσει να εκτοξεύσει μέχρι σήμερα η Κίνα, λόγω αδιευκρίνιστης «ανωμαλίας» που εμφανίστηκε περίπου 45 λεπτά μετά την πυροδότηση.

Η εκτόξευση από το νότιο νησί του Χαϊνάν μεταδιδόταν ζωντανά από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία όμως διέκοψαν ξαφνικά την μετάδοσή τους, προτού ο δορυφόρος αποσπασθεί από τον πύραυλο.

Το κινεζικό κανάλι CGTN ανέφερε ότι ενδείξεις δυσλειτουργίας του πυραύλου εμφανίστηκαν λίγο μετά την εκτόξευσή του. Μια πρώτη ανάλυση του βίντεο της πτήσης του πυραύλου δείχνει ότι πιθανώς υπήρξε πρόβλημα με έναν ή και τους δύο κινητήρες.

Ο Long March 5

Ο βαρέων βαρών Long March 5 μπορεί να μεταφέρει σε χαμηλή τροχιά δορυφόρους βάρους 25 τόνων, και σε υψηλότερη γεωστατική τροχιά δορυφόρους 14 τόνων. Η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου το Νοέμβριο 2016 ήταν επιτυχής.

Στις 19 Ιουνίου ένας μικρότερος κινεζικός πύραυλος Long March 3B είχε αποτύχει να μεταφέρει σε γεωστατική τροχιά τον δορυφόρο Chinasat-9A. Λόγω δυσλειτουργίας του πυραύλου ο δορυφόρος κατέληξε σε πολύ χαμηλότερη τροχιά από αυτήν που είχε προγραμματισθεί.

Στην επόμενη προγραμματισμένη εκτόξευση το Νοέμβριο, ο Long March θα μεταφέρει το σκάφος Chang’e στη Σελήνη. Θα είναι η δεύτερη μη επανδρωμένη προσσελήνωση της Κίνας και η πρώτη που θα φέρει πίσω στη Γη γεωλογικά δείγματα της Σελήνης.

Ο Long March 5 θα χρησιμοποιηθεί ακόμη για τη συναρμολόγηση σε τροχιά του πρώτου κινεζικού διαστημικού σταθμού τη δεκαετία του 2020. Το κεντρικό τμήμα του σταθμού αναμένεται να εκτοξευτεί το 2018 ή 2019.
Newsroom ΔΟΛ