Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια βιολογική σχέση ανάμεσα στον μεταβολισμό των εντερικών βακτηρίων και την παχυσαρκία. Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο in Cell Reports υποστηρίζουν ότι μπλοκάροντας ένα συγκεκριμένο εντερικό μικροβιακό μονοπάτι μπορεί να προληφθεί η παχυσαρκία και η αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς και να γίνει ο λιπώδης ιστός πιο μεταβολικά δραστήριος.

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Lerner της Κλίβελαντ Κλινικ, με επικεφαλής τον Μαρκ Μπράουν μελέτησαν το μεταβολικό μονοπάτι που δημιουργεί το οξείδιο τριμεθυλαμίνης (TMAO), το οποίο παράγεται από τα εντερικά βακτήρια κατά την πέψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως η χολίνη, η λεκιθίνη και η καρνιτίνη, που εμπεριέχονται σε ζωικά τρόφιμα σαν το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα κρέατα, το συκώτι και οι κρόκοι των αβγών.

Η ίδια επιστημονική ομάδα είχε και παλαιότερα αποδείξει ότι τα υψηλά επίπεδα του TMAO σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα.

Η στενή σχέση της παχυσαρκίας με την καρδιαγγειακή νόσο οδήγησε τους επιστήμονες να σκεφτούν ότι το TMAO ενδεχομένως να εμπλέκεται σε μεταβολικά μονοπάτια που οδηγούν εν τέλει στην εκδήλωση παχυσαρκίας. Επικεντρώθηκαν λοιπόν στο ένζυμο ξενιστή FMO3 που μετατρέπει το TMAO στην ενεργή μορφή του.

Το «ένοχο» ένζυμο

Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν ή είχαν απενεργοποιημένο το FMO3 ήταν προστατευμένα από την παχυσαρκία, ακόμα και όταν έκαναν διατροφή με πολλά λιπαρά και θερμίδες. Επίσης, τα αρνητικά στο FMO3 ποντίκια είχαν μεγαλύτερη έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τα καφέ λιποκύτταρα τα οποία είναι πιο μεταβολικά ενεργά από τα λευκά λιποκύτταρα.

Σε κλινική μελέτη με 435 ασθενείς επιβεβαιώθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα του TMAO σχετίζονται με υψηλότερη συχνότητα του διαβήτη τύπου 2.

«Παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιαγγειακή νόσος σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους. Ενώ το μικροβίωμα έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την καρδιαγγειακή νόσο, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για το πώς τα εντερικά βακτήρια επηρεάζουν την παχυσαρκία. Η μελέτη μας δείχνει έναν πιθανό τρόπο να χειραγωγήσουμε το εντερικό μικροβίωμα με θεραπευτικό τρόπο ώστε να καταπολεμήσουμε την επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη», εξηγεί ο Δρ Μπράουν.

Newsroom ΔΟΛ