Σε νέες επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ και αφορούν τον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου και την επέκταση στον οινοτουρισμό προχωρεί άμεσα το οινοποιείο Semeli, με στόχο να αυξήσει τις εξαγωγές του στο εξωτερικό και να παράγει περισσότερες γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Η εταιρεία Semeli, στην 38χρονη ιστορία της, η οποία διαθέτει οινοποιητική μονάδα στη Νεμέα, στοχεύει να διπλασιάσει τις εκτάσεις της την επόμενη διετία, να γίνουν όλες οι καλλιέργειες βιολογικές, ενώ οι εξαγωγές να αγγίξουν το 30% του ετήσιου τζίρου την επόμενη τριετία από 15% που είναι σήμερα. Το 2017 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη Semeli, σύμφωνα με τη διοίκησή της, αφού κέρδισε 41 μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού και εμφάνισε αύξηση μεγεθών, καθώς ήδη το α’ εξάμηνο τρέχει με άνοδο λειτουργικών κερδών κατά 25%.
Εφέτος, στο οινοποιείο πραγματοποιείται μία νέα επένδυση που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση της διαδικασίας παραγωγής και των χώρων υποδοχής και φιλοξενίας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις στον χώρο της ελληνικής οινοποιίας, όπως δήλωσε ο κ. Λεωνίδας Νασιάκος, οινολόγος και γενικός διευθυντής της εταιρείας, προσθέτοντας ότι η Semeli φιλοδοξεί να επεκταθεί και στον οινοτουρισμό, δημιουργώντας 10 βίλες για τη φιλοξενία των οινόφιλων, καθώς και για τα μέλη του Semeli Wine Club. Πρόκειται για ένα club ειδικών προνομίων, τα μέλη του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν πρώτοι τις νέες σοδειές, να συμμετέχουν σε κάθετες γευστικές δοκιμές και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στο οινοποιείο, ενώ θα απολαμβάνουν προνόμια τόσο στις τιμές των κρασιών όσο και στις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις θα γίνουν με σκοπό να δημιουργηθεί στο οινοποιείο ένα σύγχρονο εκθετήριο και πωλητήριο κρασιών, καθώς και ξεχωριστοί χώροι γευσιγνωσίας, εκπαίδευσης και παρουσίασης των προϊόντων. Συγχρόνως, η μεγάλη αίθουσα θα διατίθεται και για ιδιωτικές εκδηλώσεις, αναδιαμορφώνεται το κελάρι, όπου επεκτείνονται και εξελίσσονται οι σύγχρονες και ποιοτικές μέθοδοι παλαίωσης, ενώ δημιουργούνται οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν μοναδικές οινικές εμπειρίες των φίλων του κρασιού.
Συνολικά η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε η κυρία Μυρτώ Σάλλα, μέτοχος και μέλος του ΔΣ της Semeli, «η επένδυση αναβαθμίζει τον χώρο παραγωγής με state of the art εξοπλισμό και σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, αναδεικνύοντας το οινοποιείο σε σημείο αναφοράς τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό».

Αναφέρεται ότι τα προϊόντα της Semeli εξάγονται κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Νορβηγία, στη Γερμανία, στη Βρετανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στην Πολωνία, στην Κύπρο, στην Κίνα, στη Σιγκαπούρη κ.α. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε την περασμένη χρονιά σε περίπου 3,6 εκατ. ευρώ με στόχο να περάσει τα 4 εκατ. ευρώ το 2017, μέγεθος που θα προκύψει κυρίως από τη σημαντική αύξηση του μεριδίου των premium ετικετών στο μείγμα πωλήσεων. Οπως ανάφερε ο κ. Νασιάκος, στους βασικούς στόχους της Semeli είναι η ανάδειξη του ποιοτικού δυναμικού του αμπελώνα της Νεμέας με όπλο τη χαρισματική ποικιλία του Αγιωργίτικου, καθώς και η στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Η συνολική έκταση των αμπελώνων από τους οποίους η Semeli αντλεί την πρώτη ύλη υπερβαίνει τα 1.000 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιόκτητων εκτάσεών της, αλλά και των εκμεταλλεύσεων των συνεργαζόμενων αμπελουργών, είτε από τις ζώνες ΠΟΠ Νεμέα και Μαντίνεια είτε από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες αναδιαρθρώνονται, με σκοπό στο άμεσο μέλλον η καλλιέργεια να γίνει βιολογική στο σύνολό της, διαδικασία η οποία προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην πρώτη ύλη.
Η έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων πρόκειται να διπλασιαστεί την προσεχή πενταετία, με στόχο να δημιουργηθούν ιδανικά terroir για την καλλιέργεια ελληνικών, ξένων και σπάνιων γηγενών ποικιλιών. Αυτά τα terroir θα εξελιχθούν σε αμπελοτόπια, από τα οποία θα παράγονται ιδιαίτερες ετικέτες κρασιού (single vineyard – single cru).

HeliosPlus