Κάθε καλοκαίρι η Πρέμιερ Λιγκ επισκέπτεται ταξιδιωτικούς προορισμούς που θα ζήλευε κάθε φίλαθλος. Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι το μεγαλύτερο brand name στην παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά και οι κερδοφόρες συμφωνίες που έχουν υπογράψει αρκετοί μεγάλοι σύλλογοι τους υποχρεώνουν να κάνουν καλοκαιρινά ταξίδια προετοιμασίας σε όλον τον πλανήτη. Κίνα, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεταξύ των δημοφιλών προορισμών της Πρέμιερ Λιγκ και αυτό το καλοκαίρι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν και τα κοντινά ταξίδια στην Ευρώπη.
Ο Βενγκέρ στην Αυστραλία
Η αλήθεια είναι πως οι μεγάλοι αγγλικοί σύλλογοι έχουν οπαδούς σε όλον τον πλανήτη και τα γήπεδα γεμίζουν σε όποια πόλη διοργανώνεται ένα παιχνίδι ή ένα τουρνουά.
Η Αρσεναλ είναι ο μοναδικός αγγλικός σύλλογος που θα επισκεφθεί την Αυστραλία. Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ θα δώσει δύο φιλικά παιχνίδια με τις ομάδες του Σίδνεϊ στις 13 και 15 Ιουλίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Κίνα για ακόμα δύο αγώνες –θα αντιμετωπίσει την Μπάγερν στη Σανγκάη και την Τσέλσι στο Πεκίνο. Ο αλσατός τεχνικός έχει στον προγραμματισμό του και το τουρνουά «Εμιρέιτς Καπ» στο Λονδίνο, με συμμετοχή αυτήν τη χρονιά της Μπενφίκα και της Σεβίλλης.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για πέντε φιλικά –σε Λος Αντζελες, Σολτ Λέικ, Χιούστον, Σάντα Κλάρα και Ουάσιγκτον. Τα δύο πρώτα θα είναι κόντρα σε αμερικανικές ομάδες (Γκάλαξι και Ρίαλ) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αγώνες στο καθιερωμένο κάθε καλοκαίρι τουρνουά Τσάμπιονς Καπ, με Μάντσεστερ Σίτι (21/7 Χιούστον), Ρεάλ (27/7, Σάντα Κλάρα) και Μπαρτσελόνα (30/7, Ουάσιγκτον).
Ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν θα αρκεστεί στα χιλιάδες μίλια πτήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς θα ταξιδέψει και στην Ευρώπη. Πρώτα στο Οσλο για φιλικό με τη Βαλερέγκα (30/7), στη συνέχεια στο Δουβλίνο (2/8 με Σαμπντόρια), ενώ έχει και τη συνάντηση με τη Ρεάλ στα Σκόπια για το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες θα προετοιμαστεί και η Μάντσεστερ Σίτι. Και αυτή θα αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Καπ αλλά δεν θα δώσει φιλικά με αμερικανικούς συλλόγους. Εκτός από το Χιούστον, η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα θα ταξιδέψει στο Λος Αντζελες για το ματς με τη Ρεάλ (27/7) και στο Νάσβιλ για το παιχνίδι με την Τότεναμ (30/7). Η Μάντσεστερ Σίτι θα επισκεφθεί στις αρχές Αυγούστου και την Ισλανδία για το φιλικό με τη Γουέστ Χαμ στο Ρέικιαβικ. Η Λίβερπουλ ξεκινά από την Αγγλία την προετοιμασία και τα πρώτα φιλικά (με Τρανμίρ και Γουίγκαν). Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Χονγκ Κονγκ για αγώνες του τουρνουά Premier League Asia Trophy, στο οποίο εφέτος μετέχουν επίσης Κρίσταλ Πάλας, Λέστερ και Γουέστ Μπρομ. Ο Γιούργκεν Κλοπ έχει επίσης προγραμματίσει φιλικά με Χέρτα (29/7) και Μπιλμπάο (5/8 στο Δουβλίνο), ενώ η ομάδα θα ταξιδέψει και στο Μόναχο για το τουρνουά με Μπάγερν, Ατλέτικο Μαδρίτης και Νάπολι. Την 1η Αυγούστου θα αγωνιστεί με την πρωταθλήτρια Γερμανίας.

Ολοι για τις ΗΠΑ
Η Τσέλσι θα ταξιδέψει επίσης στην Ασία, με πρώτο προορισμό το Πεκίνο (αγώνας με Αρσεναλ) και στη συνέχεια τη Σιγκαπούρη για τα παιχνίδια με Μπάγερν (25/7) και Ιντερ (29/7). Στις Ηνωμένες Πολιτείες θα προετοιμαστεί και η Τότεναμ. Ο Χάρι Κέιν και η υπόλοιπη παρέα έχουν αρκετά μίλια πτήσης καθώς από το Λονδίνο θα «πετάξουν» για Ορλάντο, στη συνέχεια για Νιου Τζέρσι και τελευταίος σταθμός το Νάσβιλ. Θα αντιμετωπίσει κατά σειρά Παρί Σεν Ζερμέν, Ρόμα και Μάντσεστερ Σίτι. Η Εβερτον έχει προγραμματίσει ταξίδι για φιλικό στην Τανζανία ενώ θα κάνει ταξίδια σε Ολλανδία και Βέλγιο. Τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επισκεφθεί και η Σουόνσι, και στο πρόγραμμα υπάρχουν προορισμοί όπως η Βόρεια Καρολίνα.

Πού θα πάνε οι «μικρές»

Η νεοφώτιστη Μπράιτον θα προετοιμαστεί στην Αυστρία ενώ πριν από την έναρξη της Πρέμιερ Λιγκ έχει προγραμματίσει φιλικά στην Ισπανία με Χιρόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης. Στην Αυστρία θα δώσουν φιλικά παιχνίδια η Γουότφορντ (Πλζεν και Εϊμπαρ) και η Χάντερσφιλντ (Στουτγάρδη, Τορίνο).

Οσο για τη Γουέστ Χαμ, έχει προγραμματίσει επίσκεψη στη Γερμανία (φιλικά με Μάιντς και Βόλφσμπουργκ) αλλά και στην Ισλανδία (για το φιλικό με τη Μάντσεστερ Σίτι). Η Μπόρνμουθ θα ταξιδέψει στην Ισπανία για δύο αγώνες (με Εστορίλ και Βαλένθια) ενώ φιλικά στη Γερμανία έχουν προγραμματίσει Νιούκαστλ και Μπέρνλι.

Η μοναδική ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ που δεν έχει, τουλάχιστον έως τώρα, ανακοινώσει κάποιο ταξίδι για προετοιμασία ή φιλικά είναι η Σαουθάμπτον. Κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών οι προπονητές έχουν φυσικά να σκεφθούν και τις μεταγραφικές κινήσεις. Αλλωστε, επίσημα η μεταγραφική περίοδος άρχισε χθες και κατά συνέπεια από τώρα αρχίζει η δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Φυσικά, όλοι θα ήθελαν να έχουν τους νέους παίκτες μαζί τους αλλά ξέρουν πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ