Η μεγαλύτερη πλωτή κατασκευή του κόσμου, ένας γίγαντας που μοιάζει να προέκυψε από διασταύρωση πλοίου με εργοστάσιο, αναχώρησε από τα ναυπηγεία της Samsung στη Νότιο Κορέα. Το Prelude της εταιρείας Shell δεν είναι ούτε πλοίο ούτε εξέδρα, αλλά μια από τις πρώτες «πλωτές πλατφόρμες υγροποιημένου φυσικού αερίου», ή FLNG.

Σε περίπου έναν μήνα, το σκάφος των 488 μέτρων θα ρυμουλκηθεί στην τελική του θέση στο Μπράουν Μπέισιν, 200 χιλιόμετρα έξω από τις βόρειες ακτές της Αυστραλίας. Θα αντλεί φυσικό αέριο από ένα υποθαλάσσιο κοίτασμα, θα το υγροποιεί επιτόπου και θα το μεταφέρει σε δεξαμενόπλοια που καταπλέουν στο ενσωματωμένο «λιμάνι» του.

Η φουτουριστική κατασκευή λύνει το πρόβλημα της εξόρυξης φυσικού αερίου σε τοποθεσίες που βρίσκονται υπερβολικά μακριά από τις ακτές για να γίνεται η μεταφορά του μέσω αγωγών, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις πλατφόρμες της Βόρειας Θάλασσας.

Εκτόπισμα 800.000 τόνων

Το Prelude έχει εκτόπισμα 600.000 τόνων -συγκριτικά, ο Τιτανικός είχε μήκος 261 μέτρα και εκτόπιζε 50.000 τόνους νερού. Από τα σημερινά πλοία, το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ έχει εκτόπισμα μικρότερο από 100.000 τόνους.

Η πλατφόρμα της Shell είναι η μακρύτερη πλωτή κατασκευή που κατασκευάστηκε ποτέ, όχι όμως και η πιο ογκώδης.

Ο τίτλος αυτός ανήκει στο Seawise Giant, ένα δεξαμενόπλοιο που κατασκευάστηκε το 1979 και παροπλίστηκε το 2009. Είχε μήκος 458 μέτρα και εκτόπισμα σχεδόν 647.000 τόνων.

Το Shell Prelude δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των μεγαλύτερων πλοίων, δεδομένου ότι δεν έχει δικούς του κινητήρες και πρέπει να ρυμουλκηθεί στην τελική του θέση.

Η γιγάντια κατασκευή θα πλέει σε νερά βάθους 250 μέτρων και θα αντλεί φυσικό αέριο από μια σειρά υπεράκτιων γεωτρήσεων. Το αέριο στη συνέχεια θα συμπιέζεται και θα ψύχεται στους -161 βαθμούς Κελσίου, πριν διοχετευτεί τελικά σε δεξαμενόπλοια.

Το κόστος κατασκευής του πλεούμενο ξεπέρασε τα 10 δισ. δολάρια.

Η παραγωγή των 3,6 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το χρόνο εκτιμάται ότθ θα επαρκούσε για τη συνεχή θέρμανση μιας πόλης στο μέγεθος του Λονδίνου.