Ανασκόπηση ιταλών ερευνητών μάς δίνει την καλύτερη δικαιολογία για να τρώμε σοκολάτα χωρίς ενοχές: οι σπόροι κακάο θα μπορούσαν να γίνουν ένα διατροφικό συμπλήρωμα για την προστασία του εγκέφαλου από τη γνωστική εξασθένηση που συνεπάγεται το γήρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Nutrition οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λ’ Ακουϊλα, επανεξέτασαν όλη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις της άμεσης και χρόνιας χορήγησης φλαβονολών κακάο σε διάφορες παραμέτρους της γνωστικής ικανότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Αν και οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες για το θέμα αυτό είναι ελάχιστες, οι περισσότερες τείνουν να αναδείξουν μια ωφέλιμη επίδραση στις γνωστικές επιδόσεις. Οι συμμετέχοντες στις έρευνες, μεταξύ άλλων, παρουσίασαν ενίσχυση της λειτουργικής μνήμης και βελτιωμένη επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών μετά από την κατανάλωση φλαβονολών κακάο. Στις γυναίκες, η κατανάλωση κακάο μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο εξισορρόπησε τη γνωστική εξασθένηση που συνεπάγεται η αϋπνία.

Στα ηλικιωμένα άτομα η μακροχρόνια κατανάλωση φλαβονολών (από πέντε ημέρες έως και τρεις μήνες) επίσης φάνηκε να είναι ευεργετική σε τομείς όπως η προσοχή, η λειτουργική μνήμη, η ευφράδεια και η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών. Μάλιστα, οι θετικές επιδράσεις ήταν εμφανέστερες σε ηλικιωμένους με αρχόμενη φθίση της μνήμης ή ήπια γνωστική εξασθένηση.

«Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τις δυνατότητες των φλαβονολων του κακάο να προστατεύσουν τη γνωστική ικανότητα σε ευάλωτους πληθυσμούς βελτιώνοντας με την πάροδο του χρόνου τη γνωστική επίδοση. Αν εξετάσουμε τον υποκείμενο μηχανισμό θα δούμε ότι οι φλαβονόλες του κακάο έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και μπορούν να αυξήσουν τον όγκο του αίματος στην οδοντωτή έλικα του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Το τμήμα αυτό του εγκεφάλου επηρεάζεται άμεσα από τη γήρανση και επομένως αποτελεί πιθανή εστία της εξασθένησης της μνήμης λόγω γήρατος», σχολιάζουν οι ερευνητές Βαλεντίνα Σότσι και Μικέλ Φερράρα.

Και συμπληρώνουν ότι «η τακτική κατανάλωση κακάο και σοκολάτας μπορεί όντως να έχει οφέλη για τη μνήμη μας μακροπρόθεσμα». Αλλά τονίζουν ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε επίσης πως περιέχουν πολλές θερμίδες, καθώς και καφεΐνη, γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει συνετούς καταναλωτές.

Newsroom ΔΟΛ