Η βρετανική εφημερίδα Telegraph έγραψε ότι το τοπίο της Νίσυρου ταιριάζει στους λάτρεις του Τζέιμς Μπόντ. Για όσους την επιλέγουν συστηματικά είναι κάτι παραπάνω από κινηματογραφικό σκηνικό. Πρόκειται για ένα νησί που λειτουργεί σαν μια κάψουλα του χρόνου και παρασύρει τον επισκέπτη πέρα από τα συνηθισμένα με έναν απόλυτο τρόπο με κέντρο των εξελίξεων φυσικά τον Εμπορειό.
Εκεί βρίσκονται και οι τρεις πέτρινες, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κατοικίες ( Moustafa, Kafka και Pyrgos), κτίσματα του 19ου αιώνα –το ένα μάλιστα λειτουργούσε ως ελαιοτριβείο –τα οποία αναπαλαιώθηκαν από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Τσιρώνη με τον ανάλογο σεβασμό στην Ιστορία αλλά και στην ίδια την τοποθεσία. «Ο Εμπορειός είναι μια ονειρική κρυψώνα στο Αιγαίο και στόχος μας ήταν να προσφέρουμε μια εμπειρία διαμονής που θα παραμένει στη μνήμη των επισκεπτών» σχολιάζει σχετικά ο ιδιοκτήτης Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου.
Οι χώροι και στις τρεις κατοικίες αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα και έχουν άμεση οπτική επαφή με τη θάλασσα. Κύριο μέλημα αποτέλεσε η ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που είχαν αντέξει στο χρόνο και δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί σήμα κατατεθέν η ακατέργαστη πέτρα, το αρχιτεκτονικό ιδίωμα της περιοχής που ταυτίζεται με την ύπαρξη του Πολυβώτη, του ενεργού ηφαιστείου του νησιού. Οι ξύλινες και πέτρινες οροφές διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα καθώς και η επιλογή παλιών επίπλων που όμως δεν στερούν στον χώρο τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου καταλύματος.
Μια διαλεκτική σχέση τους χθες και του σήμερα για ένα παρόν ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.