Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έγκαιρα τον άνθρωπό μας όταν η άνοια αρχίζει να χτυπά την πόρτα; Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Science For You (SciFY), υπό την επιστημονική επιμέλεια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, με τη νέα της δωρεάν εφαρμογή ΔιΆνοια προτείνει πρακτικούς τρόπους για τη βοήθεια ανθρώπων με άνοια να βελτιώσουν τις νοητικές τους λειτουργίες, τη διάθεση, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους! Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν τη ΔιΆνοια στο smartphone σας (πατήστε εδώ ή αναζητήστε “dianoia” στο Google Play).

Εφαρμογή για ασθενείς και φροντιστές

Η ΔιΆνοια είναι μία εφαρμογή smartphone για φροντιστές ανθρώπων με ήπια γνωστική διαταραχή ή αρχόμενη άνοια που προσφέρεται δωρεάν. Οικογενειακοί φροντιστές αλλά και επαγγελματίες υγείας έχουν κάθε μέρα έναν βοηθό ο οποίος:

1. Προσφέρει εκτυπώσιμες νοητικές ασκήσεις έτοιμες για χρήση

Ασκήσεις Μνήμης, Προσοχής, Σκέψης και Λόγου, Εκτελεστικών Λειτουργιών, είναι διαθέσιμες σε 2 επίπεδα, για να προσαρμόζονται στις ανάγκες όλων. Εκτυπώνονται για να μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε με τρόπο οικείο για όλες τις ηλικίες: με μολύβι και χαρτί.

2. Προτείνει καθημερινά τρόπους να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί

Πώς μπορούμε να περάσουμε μαζί χρόνο ευχάριστα; Πώς μπορούμε να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή του ανθρώπου με άνοια; Καθημερινές προτάσεις για δραστηριότητες μας δίνουν ποικιλία επιλογών, από τις οποίες επιλέγουμε αυτές που μας ταιριάζουν.

3. Θυμίζει τα σημαντικά: βασικές αρχές που δεν πρέπει να ξεχνάμε

Τι πρέπει να προσέξουμε; Ποιο είναι το σημαντικό όταν είμαστε μαζί; Ξεκάθαρες απαντήσεις, δοσμένες απλά, για να μη χάνουμε το στόχο μας.

4. Επιτρέπει να κρατάμε ημερολόγιο των ασκήσεων

Με τη ΔιΆνοια καταγράφουμε εύκολα τη συχνότητα της εξάσκησης και των δραστηριοτήτων. Έτσι διατηρούμε ένα χρήσιμο ιστορικό, στο οποίο μπορούμε να ανατρέξουμε κάθε στιγμή.

Η εφαρμογή είναι χρήσιμη για την εξάσκηση νοητικών δεξιοτήτων ανθρώπων με:

– Ήπια γνωστική διαταραχή με σημαντικά ελλείμματα και
– Αρχόμενη άνοια

ΗΔιΆνοια δίνει χρήσιμα εργαλεία στο φροντιστή:

1) προσφέρει Νοητικές Ασκήσεις έτοιμες για χρήση

2) προτείνει Δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε μαζί

3) επιτρέπει να κρατάμε ημερολόγιο των ασκήσεων

4) μας υπενθυμίζει ευκαιρίες για κοινό ποιοτικό χρόνο

Με τηΔιΆνοιαμπορούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπό μας να βελτιώσει:

1) τις νοητικές του λειτουργίες,

2) τη διάθεσή του,

3) τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα στην Ελλάδα 200.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια ζουν και ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς. Οι ίδιοι, οι οικογένειες και οι φροντιστές τους επηρεάζονται έντονα. Η καθημερινότητα αλλάζει, οι ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι πολλές και συχνά δυσβάστακτες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν διαρκώς πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η έγκαιρη επέμβαση στα πρώτα στάδια της νόσου.

Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που προτείνει η ΔιΆνοια, παίζουν καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι ευρέως γνωστές, πολύ περισσότερο σε ανθρώπους που ζουν μακριά από κέντρα υποστήριξης ανθρώπων με άνοια. Γι’ αυτό η ΔιΆνοια αποτελεί μια λύση προσβάσιμη σε όλους και δωρεάν.

Η ΔιΆνοια υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, τη φιλανθρωπική οργάνωση Hellenic Hope και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.