Χρησιμοποιώντας πύραυλο της εταιρείας SpaceX, σχεδιασμένο να επιστρέφει στη Γη μετά την αποστολή του, η Βουλγαρία έθεσε σε τροχιά τον πρώτο δορυφόρο της, ο οποίος θα προσφέρει υπηρεσίες Διαδικτύου και τηλεόρασης από ύψος 35.800 χιλιομέτρων.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας με πύραυλο Falcon 9 της Space X, ο οποίος πυροδοτήθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, μετά από καθυστέρηση λίγων ημερών λόγω τεχνικού προβλήματος.

Λίγο αργότερα, το κατώτερο και μεγαλύτερο στάδιο του πυραύλου επέστρεψε και προσνηώθηκε με επιτυχία σε πλωτή πλατφόρμα στον Ατλαντικό -μια καινοτομία χάρη στην οποία η εταιρεία του μεγιστάνα Έλον Μασκ ελπίζει να ρίξει δραστικά το κόστος των εκτοξεύσεων.

Διάρκεια ζωής τα 15 έτη

Ο πρώτος βουλγαρικός δορυφόρος, βάρους περίπου τεσσάρων τόνων, κατασκευάσθηκε από την αμερικανική εταιρεία Space Systems Loral (SSL). Θα παρέχει σταθερές και ευρυζωνικές υπηρεσίες δορυφορικών τηλεπικοινωνιών και εκπομπής τηλεοπτικών προγραμμάτων απευθείας στους καταναλωτές (Direct-to-Home Television-DTH), με προγραμματισμένη διάρκεια ζωής 15 ετών.

Περίπου η μισή δυναμικότητα (46%) του δορυφόρου θα χρησιμοποιηθεί από τη βουλγαρική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Bulsatcom (μητρική της Bulgaria Sat) στη Βουλγαρία και στη Σερβία. Η υπόλοιπη θα αξιοποιηθεί για τη δορυφορική εξυπηρέτηση των υπολοίπων Βαλκανίων, άλλων περιοχών της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής.

Η χρηματοδότηση της κατασκευής και εκτόξευσης του δορυφόρου, περίπου 250 εκατ. δολάρια, έγινε με τη στήριξη της κρατικής Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών (Export-Import Bank) των ΗΠΑ.

«Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους εταίρους μας στις ΗΠΑ, επειδή χωρίς αυτούς θα ήταν απολύτως αδύνατο να τα καταφέρουμε. Το Διάστημα διαφέρει από κάθε τι άλλο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgaria Sat Μαξίμ Ζαγιάκοφ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο βουλγαρικός δορυφόρος θα δημιουργεί έσοδα 24 έως 25 εκατ. δολ. κάθε χρόνο.

H Bulsatcom εδρεύει στη Σόφια, απασχολεί περίπου 2.000 εργαζομένους και εξυπηρετεί σχεδόν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά ως πάροχος επικοινωνιών, Διαδικτύου και τηλεόρασης. Χάρη στον δορυφόρο, αναμένει να διπλασιάσει την πελατειακή βάση της μέσα σε μια πενταετία.
Newsroom ΔΟΛ