Η κρίση της ελληνικής οικονομίας –πέραν των άλλων –καταδίκασε τις συντάξεις σε… περικοπές διαρκείας, οι οποίες ξεκίνησαν το 2010 και θα συνεχιστούν –τουλάχιστον –μέχρι και το 2019. Το μαρτύριο των συνταξιούχων μπροστά στα ΑΤΜ δεν έχει ορατό τέλος, καθώς το 2019 όλες οι συντάξεις που έχουν «προσωπική διαφορά» (μετά τον επανυπολογισμό τους, κατά τον νόμο Κατρούγκαλου) θα υποστούν μειώσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν και το 25%.

Οι νέες περικοπές έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από το 2019. Συνολικά οι συνταξιούχοι θα υποστούν επιπλέον απώλεια τριών συντάξεων, ετησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, το οποίο χαρακτηρίζει «βάρβαρες» τις νέες μειώσεις συντάξεων και σημειώνει ότι με την εφαρμογή των μνημονίων οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μειώσεις ύψους 50 δισ. ευρώ και απώλεσαν το 65% των εισοδημάτων τους.Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, περίπου 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα υποστούν μείωση 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων συντάξεων, και επιπλέον 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων.

Τα επιδόματα
Επίσης καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και παγώνουν οι αυξήσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.
Με τις επιπλέον περικοπές –κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων των συνταξιούχων –οι τελικές μειώσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 18% (που είχε αρχικώς τεθεί ως οροφή) και αναμένεται να κινηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις στο 25%-26%.
Το μαρτύριο των συνταξιούχων μπροστά στα ΑΤΜ (από το 2010 έως τουλάχιστον και το 2019) περιλαμβάνει 23% – 25% μειώσεις συντάξεων –από την επιβολή των μνημονίων και εντεύθεν –τις οποίες συγκέντρωσε και αποτίμησε σε απώλειες άνω των 50 δισ. ευρώ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από δέκα μειώσεις αφορούν την περίοδο της σημερινής κυβέρνησης, η οποία προεκλογικά υποσχόταν αυξήσεις συντάξεων και επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.
«Πλαφόν»
Ορισμένες από τις πρόσφατες μειώσεις είναι: όλοι οι νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν συντάξεις μικρότερες κατά 30% τουλάχιστον λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού (νόμος Κατρούγκαλου). Επιβολή «πλαφόν» 2.000 ευρώ για την ατομική σύνταξη (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης) και 3.000 ευρώ (άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων και πολλών επικουρικών συντάξεων). Αυστηρότερα κριτήρια στις συντάξεις χηρείας. Περικοπή κατά 60% στις συντάξεις όσων εργάζονται παραλλήλως. Μειώσεις σε όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Περικοπές από 15% ως 20% στα εφάπαξ. Δραματική μείωση των νέων αναπηρικών συντάξεων (από τον Μάιο 2016).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ