Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής ίσως καθυστερούν την απαρχή της άνοιας ή επιβραδύνουν την εξέλιξή της, αποφαίνεται νέα έκθεση επιτροπής των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ.

Το πόρισμα έρχεται μετά από αίτημα του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Γήρανση για την αναζήτηση μέτρων καθυστέρησης της γνωστικής εξασθένησης ή της άνοιας.

Αρκετά επιστημονικά στοιχεία ήδη δείχνουν ότι η διατήρηση του μυαλού σε δράση μέσω «γνωστικής εκπαίδευσης», ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η γυμναστική μπορεί πράγματι να αποφέρουν καρπούς σε ότι αφορά την υγεία του εγκεφάλου.

«Αν και προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί ότι όλα αυτά αποτρέπουν τη γνωστική εξασθένηση που έρχεται με τα γηρατειά ή την άνοια, το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει τέτοιους είδους χρήσιμες πληροροφίες», εξηγεί ο δρ Αλαν Λέσνερ, πρόεδρος της επιτροπής.

Και συμπληρώνει ότι σε ορισμένα πεδία οι αποδείξεις είναι επαρκείς σχετικά με το ότι η τροποποίηση του τρόπου ζωής μπορεί όντως να έχει όφελος.

«Τουλάχιστον για δύο εξ αυτών γνωρίζουμε πως κάνουν καλό σε πολλά άλλα πράγματα που οι άνθρωποι κάνουν ή που μπορεί αν υποφέρουν απ’ αυτά. Και αυτά είναι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης του αίματος αν πάσχεις από υπέρταση και η άθληση», λέει.

Οι υποσχόμενοι τομείς προς διερεύνηση

Σύμφωνα με την έκθεση, τρεις πολλά υποσχόμενοι τομείς για περαιτέρω διερεύνηση είναι:

– η γνωστική εξάσκηση: μέσω ειδικών προγραμμάτων, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων έξυπνων συσκευών, το άτομο μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τη μάθηση λύνοντας προβλήματα λογικής. Καλοσχεδιασμένη κλινική δοκιμή έδειξε ότι η γνωστική εξάσκηση με την πάροδο του χρόνου βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη νοητική λειτουργία των υγιών ενηλίκων.

– η αρτηριακή πίεση: επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο έλεγχος της υπέρτασης με φαρμακευτική αγωγή, διατροφή και γυμναστική, ειδικά στη μέση ηλικία, μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

– η γυμναστική: όσο περισσότερο σωματικά δραστήριος είναι κανείς τόσο καθυστερεί την πνευματική εξασθένηση που σχετίζεται με το γήρας. Πάντως, η άθληση έχει και άλλα οφέλη, όπως την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η γνωμοδοτική επιτροπή σε καμιά περίπτωση δεν προσπαθεί να αναδείξει τις καλύτερες νοητικές δραστηριότητες ή πόσο χαμηλά πρέπει να πέσει η τιμή της αρτηριακής πίεσης του αίματος ή πόση γυμναστική χρειάζεται κάποιος για να αποκομίσει οφέλη.

Και τα τρία πεδία είναι ανοιχτά προς περαιτέρω μελέτη και μόνο οι τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες μπορούν να αποδείξουν αν όντως υπάρχουν απτά οφέλη υγείας.

Newsroom ΔΟΛ