Απαγόρευση κάθε αλιευτικής δραστηριότητας στον Κορινθιακό Κόλπο για έναν
χρόνο προτείνει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προκειμένου να
αντιμετωπιστεί η εκρηκτική αύξηση των μεδουσών.

Οι «ένοχοι»

Βασικά αίτια της αύξησης είναι η υπεραλίευση ψαριών που τρώνε τις μέδουσες, η μείωση των δελφινιών και των χελωνών, καθώς και η ρύπανση από λιπάσματα και βοθρολύματα, εξηγεί ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής στο παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος του Επιμελητηρίου.

Σχετικά με την υπεραλίευση, ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος αναφέρει ότι «οι επαγγελματίες αλιείς στη συντριπτική πλειοψηφία τους τηρούν τους κανόνες που επιβάλλει η κοινή αλιευτική πολιτική, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εκ μέρους τους ευαισθησία στην προστασία των δελφινιών και χελωνών, που είναι οι φυσικοί θηρευτές των μεδουσών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τους καταστρέφουν τα δίχτυα».

Όσον αφορά τους ερασιτέχνες αλιείς, ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος σημειώνει ότι «είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τους κανόνες αλιείας, με αποτέλεσμα να ψαρεύουν τονοειδή και μεγάλα ψάρια, τα οποία τρέφονται με μέδουσες».

Κατά την άποψη Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας «θα πρέπει να εξεταστεί η κήρυξη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης του Κορινθιακού κόλπου, με πιθανότητα εξολοκλήρου απαγόρευσης της αλιείας, τουλάχιστον για έναν χρόνο».

Εμπλουτισμός με χελώνες και δελφίνια

Προσθέτει ότι «ο εμπλουτισμός του Κορινθιακού κόλπου με χελώνες και δελφίνια είναι μια λύση, αλλά χρειάζεται χρόνος για να υπάρξουν αποτελέσματα και φυσικά πρέπει να γίνει, χωρίς να διαταραχτεί περαιτέρω η οικολογική ισορροπία».

«Ένα δελφίνι ή μία χελώνα, μπορεί να φάει κάθε μέρα πάνω από 120 κιλά μεδουσών» επισημαίνει ο ο ιχθυολόγος και αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Σπύρος Σπυρόπουλος.

«Θα πρέπει να σταματήσει για έναν χρόνο η αλιεία στον Κορινθιακό κόλπο ώστε να συνέλθει ο ιχθυοπληθυσμός» λέει.

Όσον αφορά την ανάπτυξη διχτυών που απωθούν τις μέδουσες από τις παραλίες, ο κ. Σπυρόπουλος λέει ότι «το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε μικρούς και κλειστούς κόλπους που δεν έχουν μεγάλο βάθος, όπως δηλαδή έγινε πέρυσι στο Λουτράκι».
Newsroom ΔΟΛ