Βερολίνο, Ανταπόκριση

Ήταν μονόπλευρη μάχη. Το απόγευμα της Πέμπτης στη γερμανική Βουλή, η αντιπολίτευση μετέτρεψε σε σάκο πυγμαχίας την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών.

Το φραστικό γρονθοκόπημα επαναλαμβανόταν κάθε φορά που έπαιρναν το λόγο οι βουλευτές της Linke (Αριστεράς) και των Πράσινων. Και δυνάμωνε περισσότερο όταν γινόταν λόγος για την Ελλάδα. «Ο καθένας μας ξέρει ότι το „κούρεμα“ του ελληνικού χρέους είναι αναγκαίο» είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων Άντον Χοφράιτερ, που άνοιξε τον χορό των ομιλητών. Μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει πως δεν ξέρει. Κι αυτό επειδή δεν θέλει να παραδεχθεί πριν τις εκλογές, ότι το «κούρεμα» θα έρθει σίγουρα μετά από αυτές και δη με τον τρόπο που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κατά παράδοξο τρόπο, οι εκπρόσωποι της συμπολίτευσης, και ιδίως οι Χριστιανοδημοκράτες, αντέδρασαν πολύ χλιαρά στην επίθεση. Ένας λόγος γι αυτό ήταν σίγουρα η απουσία των κυρίως αρμοδίων σε ευρωπαϊκά θέματα, της Άνγκελα Μέρκελ και του κ.Σόιμπλε, ένας άλλος, ότι οι περισσότεροι βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι με τους «τακτικισμούς» του τελευταίου στο θέμα του ΔΝΤ. Γι αυτό και προτίμησαν να επικεντρώσουν τις ομιλίες τους στο brexit και στις συνέπειες του για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συζήτηση, που διάρκεσε μια ώρα, έγινε ύστερα από αίτηση των Πράσινων με αφορμή το γεγονός, ότι η καγκελάριος δεν έκανε αυτή τη φορά, αυτό που κάνει πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις: Να παρουσιάσει μια κυβερνητική δήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής για την σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες – δήλωση που συνοδεύεται στη συνέχεια από μια γενική συζήτηση. «Γιατί αυτός ο γλωσσοδέτης;» διαρωτήθηκε ο κ.Χοφράιτερ. «Επειδή έχει κάτι να κρύψει; Επειδή δεν έχει τίποτα να πει; Επειδή έχει πολλά να πει, αλλά εμποδίζεται να τα κοινολογήσει»; Ο πράσινος πολιτικός έμεινε τελικά με την απορία.

Τα περισσότερα κτυπήματα τα δέχτηκε όμως ο γερμανός υπουργός οικονομικών. «Ο Σόιμπλε κάνει προεκλογικό αγώνα εις βάρος της Ελλάδας» τόνισε ο εκπρόσωπος των Πράσινων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Σβέν Κρίστιαν Κίνντλερ. Η λιτότητα, που έχει επιβάλει από 7 χρόνια στη χώρα, χειροτερεύει την οικονομική της κατάσταση, αντί να την βελτιώνει. Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κ.Σόιμπλε. Και το πρώτο πράγμα σε αυτό είναι να αναγνωρίσει, ότι πρέπει να υπάρξει αμέσως μείωση του χρέους.

Εξίσου επιθετικός ήταν και ο εκπρόσωπος της Linke Άλεξ Ούλριχ. «Δεν θέλετε να πείτε την αλήθεια στους γερμανούς φορολογούμενους, ότι μετά τις εκλογές θα υποκύψετε στα κελεύσματα του ΔΝΤ» είπε. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η «διάσωση» της Ελλάδας έχει αποτύχει. «Και αυτό επιτάσσει να ανοίξετε τα ταμεία σας για το “κούρεμα”».
Μόνο ένας χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, ο Κάρστεν Κέρμπερ, αναφέρθηκε στην Ελλάδα – και δη με τόσο επαινετικό τρόπο για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που ξεπέρασε και εκείνον της αντιπολίτευσης. «Η Ελλάδα έκανε όλα τα μαθήματά της» είπε. Ενδιάμεσα έχει υλοποιήσει 136 από τα 140 μέτρα, για τα οποία είχε δεσμευθεί, ενώ τα υπόλοιπα 4 έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της υλοποίησης. Και όλα δείχνουν, ότι δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, που της προσφέρονται από τους δανειστές στο τρέχον πρόγραμμα – κάτι που θα της επιτρέψει να βελτιώσει αυτόματα το χρεολύσιό της και να βγει ταχύτερα από την κρίση.

«Μπόρα ήταν και πέρασε» έλεγε μετά την συζήτηση πηγή του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Μόνο που δεν η τελευταία: Η συζήτηση για την Ελλάδα και το ΔΝΤ θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τετάρτη, σε στενότερο κύκλο, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, και μια μέρα αργότερα (ύστερα πάλι από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης) στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής.