Είναι παρεξηγημένος πολιτικός. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ισχυρή μεν βούληση, αλλά όχι κακή πρόθεση. «Τη νύχτα της 22ας Μαΐου έκανε υπεράνθρωπη προσπάθεια στο Eurogroup για να βρεθεί κοινή λύση για την Ελλάδα» λέει συνεργάτης του. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όμως εξέλαβε την προσπάθεια ως εκβιασμό και ζήτησε αναβολή του προτεινόμενου συμβιβασμού, με στόχο την αποτροπή του. Ο κ. Σόιμπλε ανταποκρίθηκε τελικά στο αίτημά του –δίνοντας έτσι μια άλλη απόδειξη των αγαθών του προθέσεων.

Συνολική συμφωνία
Αναβολή δεν σημαίνει ματαίωση. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία» προσθέτει ο συνεργάτης. Και αυτή θα είναι «συνολική», αφού θα επιλύει και τα τέσσερα επίμαχα ζητήματα: το κλείσιμο της αξιολόγησης, την εκταμίευση της πληρωτέας δόσης, τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, καθώς και πρόνοια για το χρέος.
Η «ευχάριστη αυτή εξέλιξη», κατά τον ίδιο, ήταν απόρροια της απόφασης του κ. Σόιμπλε να αποδεχθεί την κατ’ αρχάς μερική (τεχνική, όχι οικονομική) συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με αντάλλαγμα την έναρξη των διαβουλεύσεων για τη ρύθμιση του χρέους. Ο γερμανός «τσάρος» της οικονομίας, επικαλούμενος απόφαση του Eurogroup από τον Μάιο του 2016, δεν ήθελε μέχρι πρότινος να ακούσει κουβέντα για αυτό. Η σχετική συζήτηση, έλεγε, θα γίνει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018 –και αυτό μόνο αν αποδειχθεί ότι παραμένει αναγκαία η ρύθμισή του. Η τωρινή υποχώρησή του συνίσταται, όπως τη συνοψίζει ο συνεργάτης, στην αποδοχή μιας συζήτησης (όχι διαπραγμάτευσης!) με συγκεκριμένα μέτρα, που θα στηρίζονται σε νούμερα και χρονοδιαγράμματα. «Είναι έτοιμος να αποδεχθεί, εφόσον του ζητηθούν, περαιτέρω συγκεκριμενοποιήσεις» λέει. Αυτές θα πρέπει να έχουν όμως δυνητικό, όχι εκτελεστικό χαρακτήρα. «Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα εκτελεστούν μόνο εφόσον κριθούν αναγκαία» προσθέτει.
Σύμφωνα με γερμανό διπλωμάτη, ο κ. Σόιμπλε δεν έχει ένα «Plan B» για την περίπτωση που η Αθήνα αρνηθεί να αποδεχθεί τον κυοφορούμενο συμβιβασμό. Και αυτό, πρώτον, επειδή, εν όψει της αυξανόμενης αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης, αποκλείει σχεδόν τέτοιο βέτο, και, δεύτερον, επειδή, κι αν ακόμα αυτό προκύψει, θα είναι κυριολεκτικά βραχύβιο –διάρκειας λίγων ημερών. «Η μεταφορά του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου από τον Τσίπρα δεν θα αποδώσει, επειδή η συζήτηση γι’ αυτό θα γίνει πάλι στη βάση του ίδιου συμβιβασμού» λέει. Και τότε θα σημάνει «η ώρα της αλήθειας» για τον έλληνα πρωθυπουργό –με τη μορφή καινούργιας αναγκαστικής συνθηκολόγησης.
Η αίσθηση ότι «κάτι» θα αλλάξει την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες –όχι οπωσδήποτε ουσιαστικό, αλλά αρκετό για την άρση του αδιεξόδου –είναι διάχυτη και στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών. «Προσδοκώ μια φραστική συμφωνία, που θα μεταθέσει την πραγματική λύση στο μέλλον» λέει ο αναπληρωτής εκπρόσωπός τους στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής Νόρμπερτ Μπράκμαν. Αυτή θα παίρνει υπόψη της, πρώτον, τις πρόσφατες «θυσίες» της Ελλάδας, δεύτερον, τον αποκλεισμό μιας ήττας της κυβέρνησης σε ψηφοφορία για τυχόν αλλαγή του προγράμματος στη γερμανική Βουλή, και, τρίτον, τη συζήτηση για την ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους στα μέσα του 2018. Ετσι θα κερδηθεί χρόνος ως τις εκλογές και δεν θα χάσουν το πρόσωπό τους ούτε το ΔΝΤ ούτε το Βερολίνο.
Σχεδόν όλοι οι Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, προσθέτει, βρίσκονται «πίσω» από τον κ. Σόιμπλε, επειδή δεν βλέπουν άλλη ρεαλιστική εναλλακτική λύση. «Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων κι εγώ, θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος είναι αβάσταχτο και ότι επομένως χρειάζεται «κούρεμα»» λέει. Αλλά και αυτοί αναγνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα –εξού και η επίσης ανεπιφύλακτη υποστήριξή τους στον υπουργό Οικονομικών.
Αντιφατικός
Ταυτόχρονα όμως δεν διστάζει να τα βάλει δημόσια μαζί του. «Ο Σόιμπλε υποστηρίζει κατά καιρούς τα πιο αντιφατικά πράγματα» λέει αναφερόμενος στο παλαιότερο αίτημά του για Grexit, με το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Σήμερα, αντίθετα, επιμένει στη βιωσιμότητά του. «Ετσι γίνεται θύμα της δικής του επιχειρηματολογίας» λέει. Και αυτό μειώνει την αξιοπιστία του στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ