Ενα σύστημα που θα βασίζεται στο «pocket checkout» και θα επιτρέπει στους καταναλωτές να σαρώνουν τα προϊόντα που αγοράζουν με την κάμερα του κινητού τους και να τα πληρώνουν αυτόματα ανακοίνωσε η βρετανική Barclaycard, της Barclays.

Το νέο σύστημα αυτόματων πληρωμών εντός των καταστημάτων δεν θα απαιτεί την αναμονή στην ουρά των ταμείων, γεγονός που σημαίνει ότι οι πελάτες θα μπορούν να ψωνίζουν ενώ βολτάρουν μέσα στον χώρο. Στην παρούσα φάση η εταιρεία δοκιμάζει την τεχνολογία στην καντίνα του «αρχηγείου» της στο Κανάρι Γουόρφ. Σύμφωνα με τους υπευθύνους, το σύστημα pocket checkout θα μπορούσε να λειτουργεί μέσω της εφαρμογής της εν λόγω τράπεζας ή να ενσωματωθεί ως υπηρεσία στο app του εκάστοτε καταστήματος.

Η Barclays βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με μεγάλες εταιρείες από τον χώρο των οικιακών προϊόντων οι οποίες θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για το «έξυπνο» σύστημα. Πριν από μερικές ημέρες η Amazon ανακοίνωσε το ξεκίνημα των AmazonFresh Pickup: μια σειρά καταστημάτων από τα οποία οι πελάτες θα παραλαμβάνουν τις αγορές που έχουν προηγουμένως πραγματοποιήσει διαδικτυακά –και μάλιστα εντός χρόνου που δεν θα υπερβαίνει τα 15 λεπτά από τη στιγμή αγοράς.

Ψηφιακό… spinner

Η τρέλα γύρω από το «χαλαρωτικό» fidget spinner – το παιχνίδι που ο χρήστης στερεώνει ανάμεσα σε δύο δάχτυλα και το γυρνάει – έχει συνεπάρει τον πλανήτη. Αφού ξεπούλησε στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο, κατακτώντας μάλιστα μια από τις 10 θέσεις των κορυφαίων σε πωλήσεις παιχνιδιών του Amazon, πλέον απέκτησε και το αδελφάκι του στο Διαδίκτυο.

Την ιδέα είχε ο Μάικ Μποτζ, πρώην διευθυντής δημιουργικού τμήματος σε κολοσσούς όπως η Google και η Nike, ο οποίος δημιούργησε ένα εικονικό spinner ονόματι FFFFidget (www.ffffidget.com), που ο χρήστης μπορεί να απολαύσει στον browser του κουνώντας το με τη βοήθεια του mouse ή της οθόνης αφής, και μάλιστα με ψυχεδελικό φόντο. Ο ίδιος ο Μποτζ υποστηρίζει ότι του γεννήθηκε η παρόρμηση για το ψηφιακό spinner όταν είδε ότι το παιχνίδι είχε ξεπουληθεί από παντού! «Ενας φίλος μου στο Λος Αντζελες άρχισε να ψάχνει το spinner. Τελικά δεν κατάφερε να το αγοράσει, καθώς είχε τελειώσει σε όλα τα καταστήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Δημιούργησα λοιπόν μια ψηφιακή εκδοχή η οποία υπακούει στους νόμους της Φυσικής».



Αυτόνομα απορριμματοφόρα

Τα σκουπιδιάρικα αποκτούν νοημοσύνη και «χάνουν» τον οδηγό τους. Ο λόγος για τα αυτόνομα απορριμματοφόρα που δημιούργησε η Volvo, τα οποία αναμένεται να κάνουν τη διαδικασία της συγκομιδής ασφαλέστερη και πιο αποδοτική. Τα «έξυπνα» οχήματα θα ακολουθούν ένα προγραμματισμένο δρομολόγιο, ενώ με τη βοήθεια αισθητήρων θα είναι σε θέση να «βλέπουν» και να αποφεύγουν εμπόδια που θα συναντούν στην πορεία τους.

Τα απορριμματοφόρα hi-tech δεν θα χρειάζονται την επίβλεψη κάποιου χειριστή, επιτρέποντας έτσι στον επιβαίνοντα να μαζεύει τα σκουπίδια χωρίς να έχει τον πονοκέφαλο της οδήγησης. Η όλη διαδικασία της οδήγησης θα προσαρμόζεται διαρκώς ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων και εκπομπή ρύπων.

Στην παρούσα φάση το όχημα βρίσκεται σε φάση δοκιμών οι οποίες είναι σε εξέλιξη σε περιοχές της Νότιας Σουηδίας και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ένα τέτοιο αυτοματοποιημένο σύστημα, πέρα από τις ευκολίες που θα προσφέρει, θα συνοδεύεται και από την απώλεια πολύτιμων θέσεων εργασίας…



Ρολαριστό ηχείο

Μια εφημερίδα που μιλάει μπορεί να παραπέμπει σε ταινία του Χάρι Πότερ, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα και μάλιστα σχετικά σύντομα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέπτυξαν μια εύκαμπτη συσκευή με πάχος χαρτιού ικανή να παράγει ενέργεια από την κίνηση του σώματος και να λειτουργεί ως ηχείο και μικρόφωνο.

Η συσκευή ήχου FENG (ferroelectret nanogenerator), αποτελούμενη από μια επιφάνεια σιλικόνης επάνω στην οποία φιλοξενούνται «σάντουιτς» από ασήμι, πολυιμίδιο και πολυπροπυλένιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα όπως π.χ. ρολαριστά ηχεία, επιθέματα με δυνατότητα φωνητικών εντολών ή ακόμα και «τυλιχτά» ραδιόφωνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ