Τα παιδιά που πίνουν γάλαφυτικής προέλευσης έχουν μικρότερο ανάστημααπό εκείνα που πίνουν αγελαδινό, σύμφωνα καναδική μελέτηπου δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο, με επικεφαλής τον παιδίατρο Τζόναθον Μακγκουάιρ, ανέλυσαν στοιχεία για 5.034 παιδιά, δύο έως έξι ετών. Από αυτά, το 13% έπιναν καθημερινά γάλα φυτικής προέλευσης (καρύδας, αμυγδάλου, σόγιας κ.α.), ενώ τα υπόλοιπα έπιναν αγελαδινό.

«Φρένο» στην ανάπτυξη

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι για κάθε ποτήρι φυτικής προέλευσης γάλακτος που έπινε το παιδίκαθημερινά, ήταν κατά μέσο όρο 0,4 εκατοστά πιο κοντό από το μέσο όρο για την ηλικία του. Από την άλλη, για κάθε ποτήρι αγελαδινού γάλακτος την ημέρα, ένα παιδί έχει 0,2 εκατοστά μεγαλύτερο ύψοςαπό το μέσο όρο των συνομηλίκων του.

Η μέση διαφορά ύψους ανάμεσα σε ένα παιδί που κάθε μέρα έπινε τρία ποτήρια (ή φλιτζάνια) αγελαδινού γάλακτος και σε ένα παιδί που έπινε την ίδια ποσότητα φυτικού γάλακτος ήταν 1,5 εκατοστά υπέρ του πρώτου.

Αλλά και τα παιδιά που έπιναν συνδυασμό αγελαδινού και άλλου γάλακτος, είχαν μικρότερο ανάστημα από το μέσο όρο.

Ερμηνεύοντας τον συσχετισμό οι ερευνητές εκτιμούν ότι το φυτικής προέλευσης γάλα υστερεί διότι δεν διαθέτει τις ίδιες πρωτεΐνες και λίπη με το αγελαδινό. Με την εξαίρεση το γάλα σόγιας, τα άλλα φυτικά γάλατα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου πρωτεΐνες. Όσον αφορά τα λιπαρά, που ωφέλιμα για ένα παιδί, μόνο το γάλα καρύδας έχει σχετικά μεγαλύτερες ποσότητες.

Για παράδειγμα, δύο ποτήρια αγελαδινού γάλακτος περιέχουν περίπου 16 γραμμάρια πρωτεϊνών, που καλύπτουν κατά 100% τις ημερήσιες πρωτεϊνικές ανάγκες ενός παιδιού τριών ετών. Δύο ποτήρια γάλακτος αμυγδάλου περιέχουν μόνο τέσσερα γραμμάρια πρωτεϊνών, δηλαδή το 25% των καθημερινών αναγκών σε πρωτεΐνες ενός νηπίου. Αν το παιδί δεν παίρνει τις υπόλοιπες πρωτεΐνες από άλλες τροφές, τότε ανακόπτεται η καθ’ ύψος ανάπτυξή του.
Newsroom ΔΟΛ