Η Ινδία πανηγυρίζει για την επιτυχή πρώτη αποστολή του μεγαλύτερου πυραύλου της, ο οποίος αναπτύχθηκε με εγχώρια τεχνολογία και προορίζεται για την εκτόξευση μεγάλων φορτίων -στο μέλλον, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ινδία να γίνει η τέταρτη χώρα του κόσμου που στέλνει ανθρώπους στο Διάστημα, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

«Το έθνος είναι υπερήφανο!» έγραψε στο Twitter ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι. Λίγο νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πύραυλος GSLV Mark 3 εκτοξευόταν από το διαστημικό κέντρο του νησιού Σριχαρικότα στον Κόλπο της Βεγγάλης, μιας από τις δύο τοποθεσίες από όπου εκτοξεύει δορυφόρους ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO).

H Ινδία έχει αναδειχθεί ως σημαντικός παίκτης στην επικερδή αγορά εκτόξευσης δορυφόρων, μέχρι σήμερα όμως δεν μπορούσε να εκτοξεύει φορτία βαρύτερα από δύο περίπου τόνους.

Ο νέος πύραυλος, με ύψος 43 μέτρα και βάρος 640 τόνους, μπορεί να μεταφέρει φορτία μέχρι τεσσάρων τόνων στη λεγόμενη γεωσύγχρονη τροχιά όπου κινούνται συνήθως οι δορυφόροι τηλεπικοινωνιών.

Βασίζεται σε κινητήρα εγχώριας τεχνολογίας, με τον οποίο η Ινδία ελπίζει να περιορίσει την εξάρτησή της από γαλλικούς πυραυλοκινητήρες.


Το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα έχει σημειώσει αρκετές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια. Τον Φεβρουάριο, διαφορετικός ινδικός πύραυλος έθεσε σε τροχιά τον αριθμό-ρεκόρ των 104 δορυφόρων ενώ νωρίτερα είχε θέσει σε τροχιά γύρω από τον Άρη ένα σκάφος που κόστισε μόλις 73 εκατομμύρια δολάρια.
Newsroom ΔΟΛ