• Αναζήτηση

Οι στατίνες βελτιώνουν την καρδιακή δομή και λειτουργία

Οι στατίνες είναι γνωστό ότι συντελούν σε μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει ότι βελτιώνουν την λειτουργία και τη δομή της καρδιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας EuroCMR 2017, στην Πράγα.

Οι στατίνες είναι γνωστό ότι συντελούν σε μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει ότι βελτιώνουν την λειτουργία και τη δομή της καρδιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας EuroCMR 2017, στην Πράγα.

«Οι στατίνες κυρίως χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης και ως εκ τούτου είναι πολύ αποτελεσματικές στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα ή διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου», εξήγησε ο δρ Νάϊ Αουνγκ, καρδιολόγος και ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο «William Harvey» του Πανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου.

Και πρόσθεσε ότι «οι στατίνες έχουν και άλλα οφέλη πέραν της μείωσης της χοληστερόλης. Μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, να μειώσουν τη φλεγμονή και να σταθεροποιήσουν τις λιπώδεις εναποθέσεις στα αιμοφόρα αγγεία. Μελέτες σε ποντίκια και μικρές μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι οι στατίνες μειώνουν επίσης τη σκλήρυνση του καρδιακού μυ, αλλά αυτό πρέπει να διερευνηθεί σε μεγαλύτερου εύρους έρευνες».

Η μελέτη

Στη μελέτη που παρουσίασε ο ειδικός, διερευνήθηκε η σχέση στατίνων με την καρδιακή δομή και λειτουργία. Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 4.622 άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. Μέσω μαγνητικής τομογραφίας στην καρδιά μετρήθηκαν οι όγκοι της αριστερής και δεξιάς καρδιακής κοιλίας και η μάζα της αριστερής κοιλίας. Επίσης, συλλέχθηκαν πληροφορίες από τους ιατρικούς φακέλους των συμμετεχόντων για τη χρήση στατινών.

Σχεδόν το 17% του δείγματος έπαιρνε στατίνες. Τα άτομα αυτά ήταν μεγαλύτερα ηλικιακά, είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ ήταν πιθανότερο να έχουν διαβήτη και υπέρταση.

Οι ασθενείς που έπαιρναν στατίνες είχαν 2,4% χαμηλότερη μάζα αριστερής κοιλίας και μικρότερο όγκο αριστερής και δεξιάς κοιλίας. «Μια υπερτροφική καρδιά είναι ισχυρός δείκτης για μελλοντικό έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο και η λήψη στατινών αναστρέφει τις αρνητικές αλλαγές στην καρδιά, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων», εξήγησε ο δρ Αουνγκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι στατίνες μειώνουν το οξειδωτικό στρες και καταστέλλουν την παραγωγή αυξητικών παραγόντων που διεγείρουν την κυτταρική ανάπτυξη. Οι στατίνες, επίσης, αυξάνουν την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου από τα κύτταρα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, συντελώντας σε αγγειοδιαστολή, βελτιωμένη αιματική ροή, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, λιγότερο καρδιακό στρες και άρα μειωμένη πιθανότητα υπερτροφίας.

Newsroom ΔΟΛ

Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk