«Πέρυσι, πίστευα ότι ο AlphaGo έπαιζε τόσο καλά όσο και ένας άνθρωπος, σήμερα όμως πιστεύω πως παίζει σαν τον Θεό του Go», σχολίασε ο ηττημένος μάστερ του αρχαίου κινέζικου παιχνιδιού Go. O 19χρονος κινέζος πρωταθλητής Κε Ζιέ έχασε στην πόλη του νερού Wuzhen στην Κίνα και τη δεύτερη παρτίδα Go από τον αλγόριθμο AI που αναπτύχθηκε από το τμήμα DeepMind της Google και δήλωσε ότι δεν θα αναμετρηθεί ξανά με την τεχνητή νοημοσύνη, «επειδή αναπτύσσεται ραγδαία». H νίκη ανήκει πλέον στον αλγόριθμο αντιμετώπισης των προκλήσεων ενός εξαιρετικά πολύπλοκου παιχνιδιού. Ο AlphaGo δεν διδάχτηκε καν τους κανόνες του -έμαθε όμως, παίζοντας με τους καλύτερους.

Νοκ-άουτ από την τεχνητή νοημοσύνη

Το παιχνίδι μεταδόθηκε ζωντανά από το YouTube και ενημερώσεις για την εξέλιξη των δύο παρτίδων δημοσιεύονταν μέσω Twitter. Εντούτοις, αμφότερες οι υπηρεσίες της Google δεν είναι προσβάσιμες στην Κίνα, όπως και το Google Search. Πολλοί θεωρούν όμως ότι το παιχνίδι εντάσσεται σε μια προσπάθεια της Alphabet – μητρικής της Google – να γεφυρώσει τις διαφωνίες με την κυβέρνηση της Κίνας. Εξάλλου, το γεγονός της αναμέτρησης με τον κινέζο πρωταθλητή καλύφθηκε εκτενώς στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης και από το Weibo – υπηρεσία αντίστοιχη με το αμερικανικό Twitter -, από το οποίο ο Κε απευθύνεται σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

«O Κε έπαιξε «τέλεια» στις 50 πρώτες κινήσεις, σύμφωνα με την ανάλυση του AlphaGo και εξελίχθηκε η μέθοδός του στη συνέχεια. Όμως ο αλγόριθμος κατάφερε να τον αντιμετωπίσει και τελικά τον εξώθησε σε παραίτηση. Πάντως, οι πρώτες 100 κινήσεις ήταν ανάλογες με αυτές που θα επέλεγε ο AlphaGO στην Master έκδοσή του», είπε ο επικεφαλής του τμήματος DeepMind, Ντέμις Χασάμπης.

Σε ηλικία 6 ετών κέρδισε στο πρωτάθλημα σκάκι στο Λονδίνο για ανήλικους κάτω των 8 ετών και στα εννέα του χρόνια ήταν επικεφαλής της αγγλικής ομάδας σκάκι για ανήλικους κάτω των 11 ετών. Έπιασε την πρώτη δουλειά στο βρετανικό στούντιο παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών Bullfrog Productions όταν ήταν 15 ετών και στα 17 του, ανέπτυξε το Theme Park, ένα παιχνίδι που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τον πασίγνωστο σχεδιαστή παιχνιδιών Peter Molymeux (ιδρυτή της Bullfrog).

To 1994 έφυγε για να σπουδάσει πληροφορική στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου είχε γίνει δεκτός ήδη από τότε που ήταν 16 ετών, δεν μπορούσε όμως να παρακολουθήσει άμεσα τα μαθήματα λόγω ηλικίας.

O Χασάμπης είναι συνιδρυτής της DeepMind, την οποία εξαγόρασε η Google τον Ιανουάριο του 2014 αντί μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Newsroom ΔΟΛ