Μια νέα σελίδα ανοίγει στο κεφάλαιο του ελληνικού τουρισμού καθώς η συνδικαλιστική εκπροσώπηση του τομέα άλλαξε επικεφαλής και γενιά. Μετά από δύο τριετείς θητείες αποχώρησε από πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, δίνοντας τη σκυτάλη στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννη Ρέτσο.
Την ίδια ώρα, η νέα διοίκηση του Συνδέσμου έχει μπροστά της να διαχειριστεί έναν «εκρηκτικό» συνδυασμό στο ξενοδοχειακό σκέλος, που αποτελείται από την υπερφορολόγηση, τον επικείμενο φόρο διαμονής και τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία υπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ (NPEs και NPLs), με ραγδαίες εξελίξεις να αναμένονται τους ερχόμενους 18 μήνες.
Με τον τουρισμό ως βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με συμβολή 25% στο ΑΕΠ, η εφετινή συγκυρία ευνοεί την εισερχόμενη κίνηση προς Ελλάδα. Οπως σημειώνουν όμως κορυφαίοι παράγοντες του τομέα: «Αυτό που παίρνουμε σαν αύξηση δεν το έχουμε κατακτήσει. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την πελατεία όταν επανέλθουν ως προορισμοί η Τουρκία και η Αίγυπτος, και αυτό προϋποθέτει υποδομές, επενδύσεις».
Υψηλοί στόχοι
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη ο τομέας «είναι σε θέση να ενισχύσει με ακόμα μία μονάδα το ΑΕΠ εφέτος, στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι για άνω των 28 εκατ. αφίξεων συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και άνω των 14,5 δισ. ευρώ εσόδων –αν ανακάμψει η μέση τουριστική δαπάνη στα επίπεδα του 2015».

Η αυξημένη ζήτηση και η μεγάλη άνοδος στις κρατήσεις, λόγω των προβλημάτων σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας για θετικό πρόσημο και στις εισπράξεις καθώς το 2016 καταγράφηκε υστέρηση 920 εκατ. ευρώ, παρά την άνοδο σε αφίξεις. Ζητούμενο είναι και η βελτίωση μεγεθών που παρουσιάζουν κάμψη, όπως η μέση ταξιδιωτική δαπάνη (-13% πέρυσι), η δαπάνη ανά διανυκτέρευση (-9,1%) και η μέση διάρκεια παραμονής που επίσης μειώθηκε κατά 4,3%. Τα στοιχεία του εισερχόμενου τουρισμού για τους πρώτους μήνες του 2017 αποτυπώνουν συγκρατημένη πορεία. Οπως φαίνεται στην επισκόπηση του SETE Intelligence, το πρώτο τρίμηνο του 2017 στο σύνολο των κυριότερων αεροδρομίων καταγράφεται αύξηση 1,7% στις διεθνείς αφίξεις. Σύμφωνα με την Ερευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το πρώτο δίμηνο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 2,7%, με οριακή θετική μεταβολή της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης (ΜΚΔ).
Μοντέλο συνεργασίας
Οι προκλήσεις για το άμεσο μέλλον είναι ορατές. «Βασική πρόκληση για την επόμενη τριετία είναι να μεταλαμπαδεύσουμε το μοντέλο συλλογικότητας και συνεργασίας που εφαρμόζουμε με επιτυχία και στους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς και να συνεχίσουμε με πιο εντατικό ρυθμό να υποστηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και την απασχόληση, ιδίως για τις νεότερες γενιές» λέει ο πρόεδρος του ταξιδιωτικού οργανισμού Navigator, εκπρόσωπος του ομίλου της Royal Caribbean International στην Ελλάδα και μέλος ΔΣ του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος.

«Πέρα από τη μεγάλη επιτυχία της αναβάθμισης σε κοινωνικό εταίρο, ο ΣΕΤΕ εκπροσωπεί τον μοναδικό κλάδο της οικονομίας στην έξοδο από την κρίση»
λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης. Ζητούμενο για τον ίδιο πλέον είναι «το πάντρεμα των μικρών με τις μεγάλες επιχειρήσεις και οι ξενοδόχοι παίζουν πρωταρχικό ρόλο σε αυτό, παράλληλα με τους άλλους κλάδους, για να πανηγυρίσουμε όχι μόνο αριθμητικές αλλά ουσιαστικές επιτυχίες».

Η επιμήκυνση
Ενας επόμενος στόχος για τον ΣΕΤΕ είναι «η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δίνοντας έμφαση στην «άλλη» Ελλάδα και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού» προσθέτει, αναφερόμενος στους ορεινούς όγκους και στα μικρά ξενοδοχεία και στη δυνατότητα για δεκάμηνο τουρισμό. Σε θέματα στρατηγικής, προτεραιότητα είναι η ποιοτική αναβάθμιση του εγχώριου προϊόντος και η διασφάλιση ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης σε τουριστικά ζητήματα. Στις προτεραιότητες του κ. Ρέτσου στην προεδρία είναι η εξωστρέφεια και το άνοιγμα του Συνδέσμου στην κοινωνία και στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και η κατοχύρωση των κεκτημένων, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece, με διευρυμένα προγράμματα κατάρτισης για το πρώτο και βιωσιμότητα και συνεργασία με τον δημόσιο τομέα για τη δεύτερη.
Ο κ. Ρέτσος είναι ο διευθύνων σύμβουλος και από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας ElectraHotels&Resorts η οποία διαχειρίζεται πέντε ξενοδοχεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο. Ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινά του τουρισμού το 1999 και το 2003 εξελέγη γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ). Από το 2009 έως το 2011 διετέλεσε πρόεδρος της Ενωσης. Τον Απρίλιο του 2011 ανέλαβε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, τον Ιούλιο του 2012 υπογράφηκε η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ύστερα από διαπραγματεύσεις πέντε μηνών που κατέληξαν στη διατύπωση πρότασης συμφωνίας από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με την πλευρά των ξενοδοχοϋπαλλήλων που εκπροσωπεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ).
Σήμερα ο ΣΕΤΕ εκπροσωπεί ως τακτικά μέλη 14 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων και 512 τουριστικές επιχειρηματικές μονάδες (επιχειρήσεις ευρύτερου τουριστικού ενδιαφέροντος). Παράλληλα έχει ως έκτακτα μέλη 40.226 τουριστικές επιχειρήσεις και τέσσερις ενώσεις φυσικών προσώπων. Τα μέλη του συνολικά εκπροσωπούν 327.731 θέσεις απασχόλησης (εκτός τραπεζών).

Αναβάθμισε τον Σύνδεσμο σε ισότιμο θεσμικό κοινωνικό εταίρο

Η εφετινή 25η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ στις 18 Μαΐου σηματοδότησε και την ολοκλήρωση της συνδικαλιστικής δράσης του κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, ύστερα από 27 χρόνια. Ο ίδιος αποχώρησε από πρόεδρος ύστερα από δύο τριετείς θητείες οι οποίες είναι και η ανώτατη διάρκεια βάσει του καταστατικού. Ηταν ο τέταρτος πρόεδρος του ΣΕΤΕ από την ίδρυση του Συνδέσμου πριν από 26 χρόνια. Πρώτος ήταν ο κ. Σπύρος Κοκοτός ενώ ακολούθησαν ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης και ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος. Ο κ. Ανδρεάδης εκλέχθηκε πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής το 1990 και παρέμεινε έως το 2000, οπότε και εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΞ.

Διετέλεσε από το 2006 έως το 2011 πρόεδρος της ΠΟΞ καιτο 2011 εξελέγη πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Επί των ημερών του, το 2013, ο Σύνδεσμος αναβαθμίστηκε σε ισότιμο θεσμικό κοινωνικό εταίρο, μια απόφαση που αποτέλεσε αίτημα 18 ετών για τον τομέα του τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του διευρύνθηκε και η αντίληψη της κοινωνίας σε ό,τι αφορά την τουριστική δραστηριότητα. Σε πρόσφατη έρευνα που διενήργησε ο ΣΕΤΕ με την MRB προκύπτει ότι το 86% των Ελλήνων θεωρεί ότι ο τομέας του τουρισμού είναι αυτός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ