Όσο περισσότερο κόκκινο κρέας τρώει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από εννέα διαφορετικές παθήσεις, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Γενετικής του Καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Αράς Ετεμαντί, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 536.000 ανθρώπους, 50-71 ετών, καταγράφοντας τη διατροφή τους και την υγεία τους για κατά μέσο όρο 16 χρόνια. Συγκεκριμένα, κατέγραφαν τη συνολική κατανάλωση κρέατος, επεξεργασμένου και μη κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και λευκού κρέατος (πουλερικά και ψάρια).

Συγκριτικά με το ένα πέμπτο του δείγματος που έτρωγαν ελάχιστο κόκκινο κρέας, το ένα πέμπτο που έτρωγε τη μέγιστη ποσότητα είχε 26% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες ασθένειες. Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αύξανε το ρυθμό θανάτου από καρκίνο, καρδιακή νόσο, αναπνευστική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, λοιμώξεις, νόσο Αλτσχάιμερ, νεφρική και ηπατική νόσο.

Αντιθέτως, το λευκό κρέας φάνηκε να είναι ωφέλιμο για την υγεία, καθώς όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες είχαν 25% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες παθήσεις, συγκριτικά με όσους έτρωγαν ελάχιστα ψάρια και πουλερικά.

Newsroom ΔΟΛ