Πρωτεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες

Οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα τους ίσως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα τους ίσως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστόνης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, παρατήρησαν ότι τα αυξημένα επίπεδα της β-2 μικροσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που εντοπίζεται στην επιφάνεια πολλών κυττάρων, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται όταν η παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο σταματά.

«Πρόσφατες μελέτες έχουν εντοπίσει σχέση μεταξύ της β-2 μικροσφαιρίνης και της καρδιακής νόσου. Αλλά λιγότερα πράγματα είναι γνωστά για τη σχέση της πρωτεΐνης με το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο», εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης Πάμελα Ριστ.

Έτσι οι ερευνητές μελέτησαν γυναίκες, κατά μέσο όρο 61 ετών, που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study, και είχαν δώσει δείγματα αίματος την περίοδο 1989-1990 και δεν είχαν ιστορικό καρκίνου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν και ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους καθώς και το ιατρικό ιστορικό τους ανά διετία.

Για να κατανοήσουν τον ρόλο της β-2 μικροσφαιρίνης και τη σχέση της με το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης σε 473 γυναίκες οι οποίες μετέπειτα υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και σε 473 συνομήλικες που δεν υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, οι γυναίκες συγκρίθηκαν και ως προς άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως αν κάπνιζαν ή έκαναν χρήση ορμονών.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια εκδηλώθηκαν κατά μέσο όρο εννέα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης.

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που μετέπειτα είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν υψηλότερα επίπεδα της β-2 μικροσφαιρίνης, από εκείνες που δεν εκδήλωσαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα μέσα επίπεδα της πρωτεΐνης ήταν 1,86 mg/λίτρο στην πρώτη ομάδα και 1,86mg/λίτρο στην άλλη.

Στη συνέχεια χώρισαν τις συμμετέχουσες σε ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα της β-2 μικροσφαιρίνης και όσες άνηκαν στο υψηλότερο τεταρτημόριο είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με το χαμηλότερο τεταρτημόριο. Και όντως στο υψηλότερο τεραρτημόριο 163 από τις 283 γυναίκες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με τις 106 από τις 227 στο χαμηλότερο τεταρτημόριο.

«Δεδομένου του υψηλού κινδύνου αναπηρίας που συνεπάγεται ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να εντοπίσουμε εγκαίρως τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η πρωτεΐνη β-2 μικροσφαιρίνη μπορεί να είναι ένας δείκτης που θα μας βοηθήσει στη μάχη κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων. Θα συνεχίσουμε τη μελέτη για να δούμε αν η β-2 μικροσφαιρίνη μπορεί να τροποποιηθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής», υπογραμμίζει η δρ Ριστ.

Newsroom ΔΟΛ

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk