Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αποφαίνεται μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Epidemiology.

Η έρευνα έρχεται να καθησυχάσει τους φόβους των καταναλωτών ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να κρύβουν καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Δανία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον Τζινγκ Γκούο του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, επαναξιολόγησαν στοιχεία από 29 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 939.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο τα τελευταία 35 χρόνια.

Ουδέτερη επίπτωση

Οπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της μετα-ανάλυσης «δεν βρέθηκαν συσχετίσεις ανάμεσα στην κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη ή χαμηλά λιπαρά και στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων ή στη θνησιμότητά τους».

Συνεπώς, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα γαλακτοκομικά έχουν ουδέτερη επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, δηλαδή ούτε την ωφελούν, ούτε τη βλάπτουν.

«Αν και υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι κακά για την υγεία, η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό είναι λάθος» σχολιάζει ο δρ Ίαν Γκίβενς του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.

Σπεύδει όμως να συμπληρώσει ότι, η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά μπορεί όντως να δημιουργήσει πρόβλημα υγείας.

Newsroom ΔΟΛ