Φούντωσε και πάλι χθες, για πολλοστή φορά, η συζήτηση περί μέτρων για το χρέος μετά την κατάληξη της τεχνικής ομάδας εργασίας του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε ουσιαστικά δεν επέτρεπε κανενός είδους αισιοδοξία.

Παρόλα αυτά, στην Αθήνα, χαράς ευαγγέλια. Υπουργικά συμβούλια, βαρύγδουπες ανακοινώσεις, μόνο βεγγαλικά που περίσσεψαν από το Πάσχα δεν έπεσαν για να εορταστεί κάτι που, απλώς, δεν υπάρχει. Στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλε ασφαλώς και δημοσίευμα γερμανικής οικονομικής εφημερίδας που έκανε λόγο για δήθεν συγκεκριμένα υπό εξέταση μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα.

Η φασαρία που έγινε από όλα αυτά ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το βράδυ έφτασε προφανώς και στα αυτιά του αληθινού οργάνου που λαμβάνει τις αποφάσεις: του… Berlingroup υπό τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε.

Κι έτσι, λίγο μετά, με τα ελληνικά δελτία ειδήσεων να έχουν τελειώσει, ήρθαν οι… διευκρινιστικές τοποθετήσεις από τη γερμανική πρωτεύουσα οι οποίες έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους: η ουσία τους, με δύο λέξεις, είναι: ξεχάστε το…

Μάλιστα, η χθεσινή θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών όχι απλώς προσγείωσε τις ελληνικές αυταπάτες αλλά, επί της ουσίας, πήγε κι ένα βήμα ακόμα πιο πέρα: καθιστά σαφές ότι μετά το 2018 θα συζητηθεί όχι κάποιο δεδομένο σχέδιο έστω και μεσοπρόθεσμης μορφής ελάφρυνσης, αλλά το αν υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη απλώς να… συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους – και φυσικά, η πάγια θέση του Βερολίνου είναι ότι τέτοιου είδους ανάγκη δεν υπάρχει.

Όμως αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί την παραμικρή εντύπωση σε κανέναν στην Αθήνα: οι Γερμανοί το έχουν πει και το έχουν ξαναπεί αμέτρητες, ίσως εκατοντάδες φορές.
Και μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς για πάρα πολλά, εκτός από δύο: ότι δεν εννοούν αυτά που λένε και ότι δεν είναι σε θέση, άνευ συζητήσεως, να τα επιβάλλουν…