Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, επικρίνει την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τις νέες περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου, τονίζοντας παράλληλα πως εξοντώνει τη μεσαία τάξη και καταδικάζει τους πιο αδύναμους στη φτώχεια.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ. Κι αυτό δεν θα έρθει με κόφτες και περικοπές, αλλά με επιταχυντές που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα φέρουν θέσεις εργασίας», υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
«Η παραμονή τους στην εξουσία, βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», προσθέτει και δηλώνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση, αποκαλύπτοντας τις επιζήμιες για τον τόπο πολιτικές και ταυτόχρονα προβάλλοντας την εναλλακτική, προοδευτική της πρόταση.
Επίσης αποδίδει στο κυβερνητικό επιτελείο την ευθύνη για το κλίμα σκανδαλολογίας που διαμορφώνεται και τάσσεται υπέρ της διαφάνειας, της έρευνας και του καταλογισμού των ευθυνών, όπου υπάρχουν. «Η διαφάνεια και η αλήθεια δεν προσφέρονται για εμπόριο και διαπραγμάτευση. Ούτε η παράταξη μας για εκφοβισμούς και συμψηφισμούς, ας το καταλάβουν», τονίζει.
Η Φώφη Γεννηματά υπερασπίζεται το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που «δεν μπορεί να αμαυρωθεί από κανέναν», όπως υπογραμμίζει, ενώ ειδικότερα για τον Κώστα Σημίτη και τις επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό αναφέρει: «Είναι απύθμενο θράσος η κυβέρνηση που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής και του grexit, να προσπαθεί να σπιλώσει τον πρωθυπουργό που οδήγησε τη χώρα στην ΟΝΕ και κατοχύρωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της».
Επαναλαμβάνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πορεύεται με αυτόνομο λόγο και ρόλο από τα «δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη ΝΔ, και από τα δήθεν αντιδεξιά μέτωπα με τον ΣΥΡΙΖΑ», διεκδικώντας την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών για να επιτευχθεί η εθνική συνεννόηση και η υλοποίησης της.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχολιάζει την επόμενη ημέρα από το δημοψήφισμα στην Τουρκία και την επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας «την ευρωπαϊκή προοπτική της, στη βάση όμως των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το 1999 στο Ελσίνκι».
«Απαιτείται ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και συνεχείς διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την τήρηση των συνθηκών και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή», συμπληρώνει.
Τέλος όσον αφορά στις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς απευθύνει εκ νέου κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης προς όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα της προοδευτικής παράταξης, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα και με προσωπική φιλοδοξία της να συμβάλλει στην ενότητα και στην ανασύνταξη της.