Τί κι αν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δωρίζει 14 εκατομμύρια ευρώ προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Ανθρώπινες ζωές εξακολουθούν να χάνονται λόγω του γερασμένου στόλου ασθενοφόρων και της έλλειψης διασωστών, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση, σήμερα Πέμπτη, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε δωρεά προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ. Το χρηματικό ποσό καλύπτει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για οκτώ χρόνια καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου.

Αναλυτικά, η δωρεά του ΙΣΝ αφορά στην προμήθεια 65 συμβατικών ασθενοφόρων, 22 κινητών ιατρικών μονάδων, έξι εκ των οποίων καλύπτουν, με εξειδικευμένο εξοπλισμό για νεογνά, ανάγκες αεροδιακομιδών, 26 ασθενοφόρων 4Χ4 καθώς και 30 οχημάτων μικρού όγκου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα νέα οχήματα θα εκσυγχρονίσουν το 22% του συνολικού στόλου του ΕΚΑΒ (650 οχήματα) και στο σύνολό τους θα αντικαταστήσουν παλαιότερης τεχνολογίας οχήματα.

Τα οχήματα θα διατεθούν σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, με στόχο να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση σε θέματα δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας όλων των κατοίκων της χώρας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Ιωνίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και της Κρήτης.

Επιπλέον, μέσω της δωρεάς, το Ίδρυμα θα υποστηρίξει και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου της Αττικής το οποίο δέχεται ετησίως άνω των 1.700.000 κλήσεων (στοιχεία ΕΚΑΒ 2016). Το επιχειρησιακό κέντρο αποτελείται από την εφαρμογή ηλεκτρονικής διαχείρισης των περιστατικών και την εφαρμογή της τηλεματικής παρακολούθησης ασθενοφόρων.

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την ηλεκτρονική διαχείριση των περιστατικών και την εφαρμογή τηλεματικής παρακολούθησης των 200 ασθενοφόρων οχημάτων, που δρουν στην περιφέρεια Αττικής, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο, τη δυνατότητα βελτίωσης του χρόνου ανταπόκρισης κατά 25%. Επιπλέον, η δωρεά θα υποστηρίξει την επέκταση του υφιστάμενου συστήματος του κέντρου της Θεσσαλονίκης στο επιχειρησιακό κέντρο της Αττικής.

ΠΟΕΔΗΝ: Μηχανική βλάβη ασθενοφόρου στοίχισε τη ζωή σε 45χρονη

Για διαχειριστική ανεπάρκεια κατηγορεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) το ΕΚΑΒ με αφορμή τον θάνατο 45χρονης το Μεγάλο Σάββατο στο χωριό Αερινό Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, «η άτυχη γυναίκα αντιμετώπισε καρδιολογικό πρόβλημα και το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου που απείχε 6 χιλιόμετρα από το σπίτι της δεν διέθετε ασθενοφόρο στη βάρδια, λόγω έλλειψης διασωστών. Κλήθηκε άλλο ασθενοφόρο που είχε την ευθύνη κάλυψης της εθνικής οδού λόγω των εορτών του Πάσχα, το οποίο εφτασε στο σπίτι της γυναίκας σε 20 – 25 λεπτά. Ωστόσο, έπαθε μηχανική βλάβηέξω από το σπίτι της γυναίκας, οπότε και εκλήθη άλλο από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού που απέχει 25 χιλιόμετρα αλλά ήταν ήδη αργά».

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι ωραιοποιεί την κατάσταση, εγκαινιάζοντας Σταθμούς ΕΚΑΒ χωρίς ασθενοφόρα και ανακοινώνοντας προσλήψεις διασωστών που ποτέ δεν γίνονται.