• Αναζήτηση
 • Η APIVITA επενδύει στην καινοτομία

  Σε ερευνητικά προγράμματα συνολικού ύψους πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ συμμετέχει αυτή τη στιγμή η εταιρεία

  Σε ερευνητικά προγράμματα συνολικού ύψους πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ συμμετέχει αυτή τη στιγμή η εταιρεία φυσικών καλλυντικών APIVITA, η οποία παράλληλα διοργανώνει διαγωνισμό καινοτομίας. Αλλωστε τα καινοτόμα προϊόντα που και η ίδια εταιρεία διακινεί και έχει βραβευτεί για αυτά κάνουν τη διαφορά σύμφωνα με τη διοίκησή της και μπορεί να ανταγωνίζεται μεγάλους πολυεθνικούς κολοσσούς, παγκοσμίως.

  Από την ίδρυσή της, η APIVITA επενδύει σταθερά στην έρευνα των μελισσοκομικών προϊόντων και των βοτάνων της ελληνικής φύσης. Αναπτύσσει φόρμουλες και καινοτομίες με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα των δραστικών συστατικών στις συνθέσεις των φυσικών προϊόντων της. Σήμερα, 38 χρόνια από την ίδρυσή της, έχοντας κατακτήσει μοναδική τεχνογνωσία, η δραστηριότητα της APIVITA στον τομέα της έρευνας σταθερά πρωταγωνιστεί στις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της σύγχρονης κοσμητολογίας. Η πατενταρισμένη μέθοδος εκχύλισης της πρόπολης βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί», που διοργανώνει ο ΣΕΒ και η Eurobank.

  Αυτή τη στιγμή η εταιρεία συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα συνολικού ύψους πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ. Συνεργάζεται με 74 ακαδημαϊκούς φορείς και πανεπιστήμια από 23 χώρες του κόσμου (Κίνα, Ισραήλ, Ταϊλάνδη, Ευρώπη και φυσικά Ελλάδα). Η ανάδειξη της μοναδικότητας της ελληνικής βιοποικιλότητας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εταιρείας, πραγματοποιώντας επιστημονικές ανακαλύψεις και δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά και συνέδρια.

  Πολύ σημαντικοί συνεργάτες της APIVITA είναι: το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) στην Grenoble και στο Παρίσι. Με το CNRS η APIVITA συνεργάζεται σε 4 έργα ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ασχολούνται με θαλάσσιες πρώτες ύλες, το Northumbria University του Ην. Βασιλείου, το Heriot Watt University του Εδιμβούργου, το Technion Institute of Technology του Ισραήλ, το Tel Aviv University του Ισραήλ, το Nanchang University της Κίνας, το Ulster University του Belfast, το University of Reunion της Reunion και άλλοι πολλοί.

  Τι έχει επιτύχει η APIVITA μέσω της έρευνας τα τελευταία χρόνια:

  ¢ Δημιουργία μελισσοκομικών χαρτών της Ελλάδας με καταγεγραμμένες τις χημικές και κυρίως θεραπευτικές ιδιότητες όλων των μελισσοκομικών προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι η επιλογή της κατάλληλης περιοχής για τη λήψη μελιού, γύρης, βασιλικού πολτού, πρόπολης ανάλογα με τη χρήση και την ανάγκη που προορίζονται να καλύψουν.

  ¢ Δημιουργία σειράς από πρωτοποριακά εκχυλίσματα μικροφυκών από τις ελληνικές θάλασσες, τα οποία εμφανίζουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και ενυδατικές ιδιότητες.

  ¢ Το κυριότερο επίτευγμα είναι η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου βιοχημικού εργαστηρίου παρατήρησης της συμπεριφοράς του ανθρώπινου γονιδιώματος, όταν έρχεται σε επαφή με τα προϊόντα της ελληνικής φύσης. Με μία πρωτοποριακή πλατφόρμα, που δημιουργήθηκε μέσω ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος σε συνεργασία με το τμήμα φυτικών μακρομορίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Γαλλίας (CNRS, Grenoble) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας γίνεται η παρατήρηση της επίδρασης των προϊόντων της μέλισσας και των ελληνικών φυτών στο DNA του ανθρώπινου δέρματος.

  ¢ Αυτό που κυρία όμως έχει πετύχει η εταιρεία είναι η παγκόσμια αναγνώριση, τόσο για το ερευνητικό της έργο όσο και για τη μοναδικότητα των πρώτων υλών και της Ελλάδας, που καταλήγουν στα πλέον ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα.
  Καινοτομία από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ – 3D PRO-ALGAE®

  Η καινοτομία αυτή προέκυψε από ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα (Marie Curie Actions) που συμμετείχε η APIVITA από το 2011, το ALGAECOM, με θέμα την «Αξιοποίηση μικροφυκών των θαλασσών της Μεσογείου για την παραγωγή καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας καλλυντικών». Η κοινοπραξία αυτή ήταν μια πρωτοβουλία επιστημόνων της APIVITA και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σημαντικό ακαδημαϊκό συνεργάτη το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και την ισπανική καινοτόμο εταιρεία έρευνας και παραγωγής μικροφυκών Fitoplancton Marino.

  Η 6ετής ερευνητική προσπάθεια οδήγησε στη δημιουργία ενός καινοτόμου συνδυασμού μικροφύκους με εκχύλισμα πρόπολης, που ονομάζεται 3D PRO-ALGAE® και συνδυάζει τις φωτοπροστατευτικές ιδιότητες της πρόπολης και ένα μικροφύκος της Μεσογείου, το Nannochloropsis Gaditana. Δρα σαν αρχιτέκτονας της επιδερμίδας αφού προστατεύει και διατηρεί την τρισδιάστατη δομή της κάτω από τον ήλιο, ενισχύοντας την πυκνότητα και την ελαστικότητά της, προσφέροντας ενυδάτωση και προστασία από τη φωτογήρανση, τη Νο 1 αιτία πρόωρης γήρανσης.
  Το νέο καινοτόμο σύμπλοκο 3D PRO-ALGAE® έχει ενσωματωθεί στη νέα σειρά αντηλιακών προσώπου APIVITA SUNCARE. Ολα τα προϊόντα της σειράς είναι υποαλλεργικά και πολύ ανθεκτικά στο νερό, ενώ δεν περιέχουν σιλικόνη και οινόπνευμα.

  Καινοτομία από το «HORIZON 2020» – Θαλάσσια προϊόντα

  Η APIVITA συμμετέχει σε τρία νέα προγράμματα, στο Πλαίσιο της ΕΕ – «Horizon 2020». Στα έργα αυτά, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς φορείς στον κόσμο η έρευνα εστιάζεται σε θαλάσσια προϊόντα με βιοτεχνολογία και βιοχημεία αιχμής. Οι συγκεκριμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί που ερευνώνται αποτελούν το μέλλον για την καινοτομική ανάπτυξη.

  Tα νέα προϊόντα που αναπτύσσονται, στοχεύουν όχι μόνο στον καλλωπισμό του δέρματος, αλλά και στη βελτίωση της υγείας με θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον και με την επιτομή της ολιστικής προσέγγισης. Αναμένουμε νέα σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες προσώπου και σώματος και αντηλιακά προϊόντα, που θα προέρχονται από 100% ανανεώσιμες πράσινες α’ ύλες και από οργανισμούς που δεν έχουν μελετηθεί έως τώρα. Σίγουρα υπόσχονται πρωτότυπη αλλαγή στα δεδομένα για την περιποίηση των μαλλιών και του δέρματος.

  Παράλληλα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Καινοτομίας (16-21 Απριλίου), η APIVITA σε συνεργασία με το ΔΠΜΣ Βιοεπιχειρείν προκηρύσσουν Διαγωνισμό Καινοτομίας με τίτλο «Life Innovation», μια καινοτόμο ιδέα σε τρεις εναλλακτικές θεματικές ενότητες: 1) Καινοτόμο Καλλυντικό Προϊόν, 2) Καινοτόμο Διατροφικό Προϊόν, 3) Καινοτόμο Συμπλήρωμα Διατροφής και θα προσφέρει σε έναν τυχερό/ή υποτροφία στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Βιοεπιχειρείν», που έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ο διαγωνισμός ξεκινά σήμερα και η βράβευση του νικητή θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

  Στον Διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής: Πτυχιούχοι Σχολών Επιστημών Υγείας, Θετικών Επιστημών, Γεωπονικών Επιστημών, Πολυτεχνικών Σχολών και άλλων Τμημάτων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
  Η αξιολόγηση των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί από Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από εκπροσώπους των παρακάτω φορέων: Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και APIVITA.
  Η βαθμολογία των τελικών προτάσεων θα γίνει 60% από την επιτροπή και 40% μέσω τηλεψηφοφορίας (Televoting) του κοινού που θα παρευρίσκεται στην παρουσίαση. Η βράβευση του νικητή θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα.

  HeliosPlus

  Οικονομία