Η Κεντρική Αγορά της Αθήνας στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη αποκτά… οικολογική συνείδηση και το δείχνει, κάνοντας «σήμα κατατεθέν» τον καφέ κάδο. Ενισχύει την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων, συλλέγοντας ξεχωριστά από τα υπόλοιπα στερεά απορρίμματα όσα απόβλητα είναι οργανικά (υπολείμματα τροφίμων και άλλα βιοαποδομήσιμα υλικά, πράσινα απόβλητα κ.ά.).
Οι ποσότητες αποβλήτων οι οποίες ανέρχονται σε 5.000 τόνους ετησίως στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ (ΟΚΑΑ) στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, θα συλλέγονται σε τρία ρεύματα: βιοαπόβλητα, λοιπά ανακυκλώσιμα και σύμμεικτα. Αυτό προβλέπεται σε Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και του ΟΚΑΑ.
Μάλιστα, καθώς στόχος είναι και η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων και η μείωση του όγκου των αποβλήτων τα οποία θάβονται στον ΧΥΤΑ Φυλής, υπάρχει οικονομικό κίνητρο και αντικίνητρο. Στην ετήσιας διάρκειας σύμβαση, ορίζεται σε τριάντα ευρώ ανά τόνο το τέλος για τη μεταφορά και διαχείριση των αποβλήτων του ΟΚΑΑ στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής. Ομως, σε περίπτωση που τα υπολείμματα που θα προκύψουν από τη διαχείριση υπερβούν το 40% της συνολικής ποσότητας των αποβλήτων, η χρέωση των ποσοτήτων, οι οποίες ξεπερνούν το όριο αυτό, ανέρχεται σε εβδομήντα ευρώ ανά τόνο. Με δεδομένο ότι οι ποσότητες αποβλήτων ανέρχονται περίπου σε 50 τόνους καθημερινά (5.000 τόνοι ετησίως), ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 150.000 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ, η Λαχαναγορά στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη καταλαμβάνει έκταση 260 στρεμμάτων που οριοθετείται από τις οδούς Κηφισού (Εθνική οδός), Κωνσταντινουπόλεως, Κένεντι και Παπανδρέου. Εκεί αναπτύσσονται περίπου 350 επιχειρήσεις που προμηθεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας με λαχανικά και φρούτα –στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη υπάρχουν κι άλλα καταστήματα τροφίμων. Ο Οργανισμός επιχειρεί ιδιαίτερα να ενισχύσει τη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων (καφέ κάδος) και παράλληλα να μειωθεί ο όγκος των αποβλήτων που καταλήγουν στη Φυλή. Η συλλογή των απορριμμάτων θα γίνεται από δύο σημεία εντός της Κεντρικής Λαχαναγοράς, ύστερα από σχετική υπόδειξη του ΟΚΑΑ. Ως χώροι διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων νοούνται οι εγκαταστάσεις της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής (ΧΥΤΑ, ΕΜΑ κ.ά.). Παρέχεται η δυνατότητα στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο να διαχειριστεί τα απόβλητα και σε άλλες εγκαταστάσεις ευθύνης του.
Οι δραστηριότητες της Αγοράς βρίσκονται σε κεντρικό σημείο του Λεκανοπεδίου και είναι υπερτοπικής σημασίας. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι κρίσιμη για τη δημόσια υγεία ενώ η αποτελεσματικότητά της αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Οπως επισημαίνεται από τον ΕΔΣΝΑ, η απόφαση αυτή εξυπηρετεί τους στόχους που θέτουν τόσο ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων όσο και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ), σχετικά με την πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, με έμφαση στον καφέ κάδο. Εχουν περάσει 62 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε ο Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (1955), που το 1989 μετονομάστηκε σε Κεντρική Αγορά Αθηνών. Σήμερα, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ αποτελείται από δυο Κεντρικές Αγορές (Αθήνας και Πάτρας) και ένδεκα Ιχθυόσκαλες ανά την επικράτεια.

Η Κεντρική Αγορά της Αθήνας περιλαμβάνει τη Λαχαναγορά, τη Νέα Αγορά Κρεάτων, την Αγορά του Καταναλωτή (καταστήματα λιανικής) καθώς και χώρους αποθήκευσης, συσκευαστήρια, βοηθητικούς χώρους, υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και των Ελληνικών Ταχυδρομείων κ.λπ. Πέρα από τη Λαχαναγορά, το ολοκληρωμένο συγκρότημα της Νέας Αγοράς Κρέατος καλύπτει συνολική στεγασμένη έκταση περίπου 10 στρεμμάτων και περιλαμβάνει 25 καταστήματα που εκτείνονται σε δύο ανεξάρτητα κτίρια, ενώ το 2012 δημιουργείται η «Αγορά του Καταναλωτή».

HeliosPlus