«Το σχέδιο (των δανειστών) είναι (…) ή να υποκύψουμε ή να στεγνώσουν εντελώς τα Ταμεία, μέχρι να αναγκαστούμε να πούμε ναι σε όλα… Σε τελευταία ανάλυση, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει είναι ο ελληνικός λαός»!
Αυτά έλεγαν τα 13 «αιρετικά» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή τους σε ό,τι αφορά την εκκολαπτόμενη συμφωνία της χώρας μας με τους διεθνείς δανειστές.
Και ενώ θα περίμενε κανείς οι 13 «αιρετικοί» να προτείνουν την προσφυγή στη στοχαστική διαδικασία των εκλογών, τελικά μετά τις παρεμβάσεις των «μεγάλων αφεντικών» συνεμορφώθησαν προς τις υποδείξεις, έχασαν το «ανατρεπτικό τους φορτίο» και διευκρίνισαν ότι δεν ζητούν εκλογές!
Και γιατί συνέβη αυτή η οβιδιακή μεταφόρτωση; Γιατί υπάρχει η αντίληψη ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να ανατραπεί από τους συνωμότες και τους εχθρούς.
Ομως ποια είναι η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου αυτά τα δύο χρόνια; Ατυχώς, η «επανάσταση» του ΣΥΡΙΖΑ μας θυμίζει τον σαρκαστικό ορισμό που είχε δώσει ο μεγάλος θεωρητικός της ψυχανάλυσης Ζακ Λακάν. Δηλαδή ότι οι πολιτικές επαναστάσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά περιστροφές (revolutions), με την αστρονομική έννοια του όρου, που μας φέρνουν πίσω στην αφετηρία από την οποία ξεκινήσαμε. Δηλαδή από το τίποτε στο τίποτε!
Και υπό αυτήν την έννοια επί δύο χρόνια δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε! Ετσι η κυβέρνηση διαπραγματευόταν «αενάως» χωρίς καμία στρατηγική. Επίσης η φτώχεια και οι ανισότητες το 2016 διογκώθηκαν πάρα πολύ, όπως μας λέει και ο ΟΟΣΑ. Τέλος, με την καινούργια συμφωνία θα θιγούν οι οικονομικά πιο αδύνατοι αφού θα περικοπούν δραστικά οι συντάξεις.
Ωστόσο, οι «13» είχαν μια υπαρξιακή διέξοδο. Να ακολουθήσουν τη φωνή της συνείδησής τους και να παραιτηθούν έντιμα! Ετσι θα υιοθετούσαν την πολύτιμη σύσταση που έχει διατυπώσει εδώ και αιώνες ο μεγάλος Φλωρεντίνος (Δάντης, «Θεία Κωμωδία»): «Segui il tuo corso e lascia dir le genti». Δηλαδή «τράβα τον δρόμο σου και άσε τον κόσμο να λέει».
Ομως αυτοί δεν παραιτήθηκαν γιατί λατρεύουν την εξουσία και τα προνόμιά της! Υπό αυτήν την έννοια το μέλλον αυτής της χώρας είναι σκοτεινό και δυσοίωνο!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ