Ποιοι και γιατί θέλουν να κλείσουν ΤΟ ΒΗΜΑ και τα ΤΑ ΝΕΑ

H απόφαση του δικαστηρίου για το μέλλον του ΔΟΛ ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη.Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η λειτουργία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της ειδικής εκκαθάρισης αποτελεί βασική υποχρέωση του διορισθέντος ειδικού διαχειριστή και όχι ζήτημα αναγόμενο στη διακριτική του ευχέρεια».

H απόφαση του δικαστηρίου για το μέλλον του ΔΟΛ ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η λειτουργία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της ειδικής εκκαθάρισης αποτελεί βασική υποχρέωση του διορισθέντος ειδικού διαχειριστή και όχι ζήτημα αναγόμενο στη διακριτική του ευχέρεια».

Υπενθυμίζουμε ότι την πρωτοβουλία για την ένταξη του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης την είχαν οι πιστώτριες τράπεζες προφανώς γιατί αυτή η διαδικασία δεν εξυπηρετούσε μόνο τη συνέχιση της έκδοσης δύο ιστορικών εφημερίδων,αλλά γιατί προστάτευε και τα δικά τους συμφέροντα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες, παρά τις ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις, παρά τις προσπάθειες «πλαστογράφησης» από επίδοξους ανταγωνιστές, παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό, «Το Βήμα» και «Τα Νέα» όχι μόνο άντεξαν χάρις στις προσπάθειες των εργαζομένων, αλλά διατήρησαν ή και αύξησαν την κυκλοφορία τους.
Κι όμως ενώ η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σαφής και κατηγορηματική, οι ίδιες τράπεζες που είχαν την πρωτοβουλία για το νέο καθεστώς λειτουργίας, προσπαθούν με διάφορες δικαιολογίες να το υπονομεύσουν.

Προβάλλουν κάθε είδους εμπόδια και προσκόμματα, αρνούμενες όχι μόνο την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, αλλά μπλοκάροντας ουσιαστικά τη χρησιμοποίηση υπαρχόντων εσόδων από την κυκλοφορία των εντύπων και τη διαφήμιση.

Παίζουν ένα διαρκές παιγνίδι μετάθεσης ευθυνών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την έκδοση των εφημερίδων,αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Αναλαμβάνουν έτσι την ευθύνη της απαξίωσης τους, ενώ ακυρώνουν αντικειμενικά την επιλογή που οι ίδιες έκαναν
Και αυτό όταν είναι σαφές ότι με τον ΔΟΛ εν λειτουργία τα έσοδά τους θα είναι διπλάσια. Ο ίδιος ο διαχειριστής εκτιμά ότι με πτωχευμένη την εταιρία και τις εφημερίδες κλειστές το συνολικό έσοδο μετά βίας θα ξεπερνά τα 14 εκατ. ευρώ, ενώ με τα μέσα του οργανισμού ανοιχτά το προσδοκώμενο έσοδο μπορεί να προσεγγίσει και τα 30 εκατ. ευρώ.
Επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να αρνηθούν οι Τράπεζες την απόφαση που οι ίδιες επέτυχαν. Η διακινδύνευσή τους με ανοιχτό τον ΔΟΛ είναι μικρή και το όφελός τους πολλαπλάσιο.
Αν παρά ταύτα συνεχίσουν αυτήν την τακτική αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν από τους μετόχους τους πια για το αδίκημα της απιστίας, καθώς θα χρεωθούν αποκλειστικά την ευθύνη για την απώλεια μεγάλου μέρους της αξίας του οργανισμού.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις. Γνωρίζουμε ότι κυβερνητικά στελέχη επιθυμούν διακαώς το κλείσιμο του ΔΟΛ και τον διαμοιρασμό των ιματίων του σε πρόθυμους εξυπηρετητές.
Γνωρίζουμε επίσης ότι παλαιοί και νεόκοποι εκδότες προσπαθούν με κάθε τρόπο να επωφεληθούν από το αθλίως προετοιμαζόμενο λουκέτο σε δύο ιστορικές εφημερίδες, προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι.
Ας γνωρίζουν όμως όλοι αυτοί,όπου κι αν βρίσκονται, όποιες κι αν είναι οι επιδιώξεις τους, ότι η μάχη που έδωσαν τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ δεν πρόκειται να πάει χαμένη.
Με όσες δυνάμεις διαθέτουν και με την υποστήριξη των αναγνωστών μας που στάθηκαν δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης αποκαλύπτοντας σκοτεινά συμφέροντα, υπόγειες συμμαχίες, προσχηματικές μεθοδεύσεις,και τις συγκεκριμένες ευθύνες όσων παριστάνουν σήμερα τους Πόντιους Πιλάτους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk