Μεγάλη εβδομάδα (και) για το εγχώριο ποδόσφαιρο. Οι δύο ημιτελικοί του Κυπέλλου είναι από τα ματς που καθηλώνουν, με δεδομένο ότι τα ζευγάρια είναι Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ (Μ. Τετάρτη) και Ολυμπιακός – ΑΕΚ (Μ. Πέμπτη). Οι τέσσερις ισχυροί, δηλαδή, ύστερα από δεκαετίες φθάνουν ένα σκαλοπάτι πριν από τον τελικό και έχουν την ευκαιρία να δείξουν ποιος είναι ο καλύτερος.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Στόχος το μηδέν στην άμυνα

«Να πάμε στον πρώτο ημιτελικό με την ΑΕΚ ως πρωταθλητές» έχει ζητήσει από τους παίκτες του ο Τάκης Λεμονής εν όψει του αποψινού (19.00) αγώνα του Ολυμπιακού στη Λιβαδειά, όπου οι φιλοξενούμενοι με νίκη κατακτούν και μαθηματικά τον εφετινό τίτλο.

Ο τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδος γνωρίζει καλά ότι το να πάρει τον συγκεκριμένο τίτλο ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο και ότι βασικά ο λόγος που επιλέχθηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν για να «μαζέψει» λίγο το… σκορποχώρι των τελευταίων εβδομάδων, όπου ο Ολυμπιακός έχασε με κάτω τα χέρια τα τρία ντέρμπι, ηττήθηκε εντός και από τον Πανιώνιο, ενώ δεν μπόρεσε καν να κοντράρει την Μπεσίκτας, η οποία, μολονότι έπαιζε με παίκτη λιγότερο, έφτασε στο 4-1!
Από την αρχή λοιπόν οι ημιτελικοί Κυπέλλου (σε πρώτη φάση) ήταν ο μεγάλος στόχος, απλώς μέσα από τα δύο-τρία παιχνίδια πρωταθλήματος που θα είχαν προηγηθεί ο νέος προπονητής ήταν λογικό να κάνει τις πρώτες δοκιμές.
Ο Τάκης Λεμονής αυτό που θέλει σε πρώτη φάση κόντρα στην ΑΕΚ τη Μεγάλη Πέμπτη είναι να μη δεχτεί η ομάδα του γκολ, δεδομένου ότι είναι και γηπεδούχος, γι’ αυτό και προσπαθεί να έχει πιο κοντά πλέον τις γραμμές.
Επιπλέον, είναι φανερό ότι δεν μπαίνουν πλέον βασικοί τρεις-τέσσερις πιτσιρικάδες από την ακαδημία που καθιερώθηκαν από τον Πάουλο Μπέντο. Δεν είναι όμως ότι δεν τους υπολογίζει. Απλώς θέλει να πορευτεί, ιδιαίτερα σε αυτά τα παιχνίδια, περισσότερο με βάση την εμπειρία.
Παράλληλα, έχει ενεργοποιήσει εκ νέου τον Φορτούνη, βάζοντας δίπλα του τον ξεχασμένο Μάριν, έναν χαφ που ως τώρα έχει κάνει τη διαφορά.
ΑΕΚ
Η υπεράσπιση του περυσινού τροπαίου
Η τελευταία ανάμνηση του κ. Μανόλο Χιμένεθ από αγώνα της ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» είναι η χειρότερη δυνατή, καθώς στις 20 Μαρτίου 2011 οι Κιτρινόμαυροι υπέστησαν συντριβή από την ομάδα του λιμανιού με εκείνο το βαρύ κι ασήκωτο 6-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Την ερχόμενη Πέμπτη, ο ισπανός τεχνικός καλείται να παρατάξει στο ίδιο γήπεδο ένα σαφώς πιο αξιόμαχο σύνολο, επιδιώκοντας αποτέλεσμα το οποίο θα επιτρέπει στην Ενωση να διεκδικήσει την πρόκριση στο δεύτερο παιχνίδι, το οποίο θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ. Αλλωστε οι Κιτρινόμαυροι πρέπει να υπερασπιστούν την περυσινή κατάκτηση του τροπαίου μετά την επικράτησή τους (2-1) επί του ίδιου αντιπάλου, βρίσκοντας πάντως απέναντί τους έναν ΟΣΦΠ σε πολύ καλύτερη αγωνιστική μοίρα λόγω της παρουσίας του κ. Τάκη Λεμονή στον πάγκο της ομάδας. Και ασφαλώς με πολύ ανεβασμένη ψυχολογία, καθώς οι Ερυθρόλευκοι ίσως και σήμερα «κλειδώσουν» μαθηματικά το 44ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Αυτό που η ΑΕΚ καλείται να παρατάξει σε μια έδρα που σχεδόν μόνιμα τα τελευταία χρόνια φεύγει με σκυμμένο το κεφάλι (πολλές φορές και ταπεινωμένη λόγω υψηλών εις βάρος της σκορ) είναι πρωτίστως ψυχικό σθένος, με το οποίο θα θωρακίσει το αγωνιστικό σχέδιο του προπονητή. Στη θεωρία η Ενωση θα έχει σχέδιο, καθώς διαθέτει τεχνικό που δίνει συγκεκριμένο προσανατολισμό, στην πράξη όμως πρέπει να ξεπεράσει το δικό της άγχος και στρες που την καταβάλλει στο «Γ. Καραϊσκάκης» ακόμα και σε περιόδους που ο Ολυμπιακός δεν δείχνει καλύτερός της ή τέλος πάντων δεν υπερτερεί τόσο ξεκάθαρα σε έμψυχο υλικό και δυνατότητες ποδοσφαιριστών.

ΠΑΟΚ
Αναζητώντας τα ευάλωτα σημεία

Στις 10 Αυγούστου 2012, ο κ. Ιβάν Σαββίδης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών τουΠΑΟΚ. Στον εορτασμό των πέντε ετών παρουσίας του στην ομάδα, το ερχόμενο καλοκαίρι, θα ήθελε πολύ να υπάρχει ως φόντο πίσω από τις φωτογραφίες ένα τρόπαιο. Και αυτό πλέον δεν μπορεί να είναι κάποιο άλλο από το Κύπελλο Ελλάδας. Δύσκολα πράγματα για τον Δικέφαλο του Βορρά, καθώς θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τον σκόπελο του ιδιαίτερα φορμαρισμένου και ξεκάθαρα βελτιωμένου Παναθηναϊκού και ακολούθως να επικρατήσει στον τελικό ενός εκ των ΑΕΚ ή Ολυμπιακού. Ωστόσο, για τον πρόεδρο και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ αυτά πλέον είναι ζητήματα στα οποία ο ΠΑΟΚ πρέπει να αντεπεξέρχεται, καθώς διαθέτει το έμψυχο υλικό για να το πράξει. Οπότε το μπαλάκι έχει πάει στη μεριά του τεχνικού της ομάδας κ. Βλάνταν Ιβιτς, ο οποίος ναι μεν αυτή την περίοδο δείχνει κραταιός στην άκρη του πάγκου, ωστόσο αν τα όσα η ομάδα παρουσιάσει δεν αρέσουν και μαζί δεν φέρουν αποτέλεσμα στον θεσμό του Κυπέλλου, το μέλλον του στον ΠΑΟΚ θα γίνει αβέβαιο. Πάντως ο ίδιος ο τεχνικός του Δικεφάλου έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, παρά τις σημαντικές απουσίες που θα έχει η ομάδα στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό, αφού θα απουσιάσουν οι τραυματίες επιθετικοί Πρίγιοβιτς και Μυστακίδης. Ο κ. Ιβιτς πιστεύει ότι το σύνολο που συνήθως παρατάσσει έχει βρει τους απαραίτητους αυτοματισμούς για να φέρεις εις πέρας τις υψηλές απαιτήσεις που βρίσκονται μπροστά του, ενώ θεωρεί ότι ο αντίπαλος είναι ευάλωτος σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού, στα οποία και θα εντρυφήσει μιλώντας στους παίκτες του.

Παναθηναϊκός
Με τη σκέψη στο… 2014

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις αλλά συμβαίνει. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται απόψε (19.30) τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Τούμπας για την 28η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, αλλά στο μυαλό των προπονητών, των ποδοσφαιριστών, ακόμη και των οπαδών βρίσκεται το παιχνίδι των δύο ομάδων που θα πραγματοποιηθεί τρεις ημέρες αργότερα στη Λεωφόρο για το Κύπελλο Ελλάδας. Για την ακρίβεια, κανένας στο Τριφύλλι δεν πρόκειται να κλάψει αν σήμερα ηττηθεί από τον Δικέφαλο, αποτέλεσμα όμως που θεωρείται απαγορευτικό για τον επερχόμενο πρώτο ημιτελικό της Μεγάλης Τετάρτης.

Οι Πράσινοι, έχοντας απολέσει από τα μέσα Νοεμβρίου κάθε ελπίδα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έστρεψαν πολύ νωρίς την προσοχή τους στο Κύπελλο.

Πρόκειται άλλωστε για τον τελευταίο τίτλο που μπήκε στην τροπαιοθήκη του συλλόγου τον Μάιο του ‘14, οπότε και πάλι με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ και μπροστάρη τον Μάρκους Μπεργκ που πέτυχε χατ τρικ, το Τριφύλλι επικράτησε στον τελικό του ΟΑΚΑ με το επιβλητικό 4-1. Και αν τα σημάδια δείχνουν κάτι από το μέλλον, στον Παναθηναϊκό αισθάνονται σήμερα όπως εκείνες τις ημέρες του 2014: διανύουν εξαιρετική φόρμα, καθώς προέρχονται από νίκες στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, παίζουν το πιο αποτελεσματικό ποδόσφαιρο συγκριτικά με τους λεγόμενους Big 4, έχουν τον σουηδό φορ σε δαιμονιώδη φόρμα ενώ στο τιμόνι του κλαμπ βρίσκεται το δίδυμο Ουζουνίδη – Λυμπερόπουλου που θυμίζει σε πολλά το αντίστοιχο ντουέτο Αναστασίου – Νταμπίζα. Μένει να φανεί στις γραμμές του γηπέδου αν επαναλαμβάνεται (και) η ποδοσφαιρική ιστορία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ