Στο ποσό των 19.800.000 ευρώ (χαμηλότερο κατά περίπου ένα εκατομμύριο σε σχέση με την αρχική προσφορά των 21.000.000 ευρώ) ορίστηκε το τελικό τίμημα για την αγορά του νέου κτιρίου του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας, εκ μέρους του μοναδικού μειοδότη.

Το έκανε αποδεκτό κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής η οποία πραγματοποίησε σήμερα (07/04/2017) τη δημοπρασία.

Αιχμές, μεταξύ άλλων, για το ύψος του τιμήματος, άφησαν στελέχη της αντιπολίτευσης. Την απόφαση για την αγορά του κτιρίου στον Κηφισό υπερψήφισαν ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Χρήστος Καραμάνος, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης της περιφερειάρχου κυρίας Ρένας Δούρου, ενώ απείχαν ή καταψήφισαν τα μέλη των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής σημειώνει ότι κατά τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης, η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στα 4.500.000 ευρώ, ενώ κατά τα λεγόμενα του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής στα 14.500.000 ευρώ.

Και αναρωτιέται: «Πώς είναι δυνατόν η Περιφέρεια Αττικής να αγοράζει τη δεδομένη χρονική στιγμή και στη δεδομένη οικονομική συγκυρία ακίνητο σε τιμή πολλαπλάσια της αντικειμενικής του αξίας, όταν η αγοραστική αξία των σπιτιών όλων των Ελλήνων πολιτών έχει πέσει στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας, χωρίς να γίνεται λόγος για προφανή κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, και χωρίς να δημιουργούνται υπόνοιες για παράνομα, υπόγεια συμφέροντα;».

Μάλιστα, παρατηρεί πως «κατά δήλωση του κ. Καραμάνου και αντίθετα από τα όσα προβλέπονται στη Διακήρυξη, ο ίδιος και τα λοιπά μέλη της παράταξης της κυρίας Δούρου αποφάσισαν να μη γίνει έλεγχος επί του τιμήματος από Ορκωτό Εκτιμητή του Μητρώου Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών (βλ. σελ. 17 της Διακήρυξης –ΑΔΑ: ΩΣΗ87Λ7-ΕΨ1), αλλά από τον τ.Πρόεδρο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, που ο ίδιος ο κ. Καραμάνος είπε ότι έχει καταργηθεί λόγω μνημονίων!»
Ο Σύλλογος των Εργαζομένων, που διαφωνεί με την επιλογή, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο:
-δεν διασφαλίζει προσβασιμότητα στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμΕΑ)
– βρίσκεται στα 1.700 μέτρα (μέτρηση του «google maps» –πεζή) από το σταθμό Μετρό του Αγ. Αντωνίου επί της Λεωφ. Κηφισού 62-64 (πρώην κτίριο ΟΠΑΠ) και πως γεωγραφικά ανήκει στο Περιστέρι –Δυτικό Τομέα και όχι στον Κεντρικό Τομέα –Αθήνα, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη για το κτίριο του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής (αρ.3, παρ.3θ, Ν.3852/2010) και για την έδρα της Περιφέρειας Αττικής.
Τονίζει επίσης ότι «έχει κριθεί ότι βρίσκεται εκτός Διακήρυξης, ενώ δημοπρασία και ένας μειοδότης είναι απλά έννοιες οξύμωρες, όπως πρωτοφανές είναι για τόσα πολλά εκατομμύρια ευρώ, να μην επαναλαμβάνεται ο Διαγωνισμός και το μοναδικό κτίριο προς αγορά από την Περιφέρεια Αττικής αυτή τη στιγμή να είναι αυτό, χωρίς άλλες εναλλακτικές!».
Εργα υποδομής ύψους 107 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής

Πάντως, την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Αττικής δίνει μεγάλη σημασία στην υλοποίηση έργων υποδομής. Προβάλλει ότι το 2016 διέθεσε ποσό ύψους 107 εκατ. ευρώ για έργα τα οποία που «συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών καθώς και στην αναπτυξιακή προοπτική της Αττικής». Αυτό επισημάνθηκε, χθες, κατά τον οικονομικό απολογισμό του συγκεκριμένου έτους, στο πλαίσιο της 12ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΥ).

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το ΠΕ.ΣΥ ενέκρινε τα αποτελέσματα εκτέλεσης προϋπολογισμού Περιφέρειας Αττικής Δ΄ τριμήνου του προηγούμενου έτους, τον οικονομικό απολογισμό του 2016, την 1η τροποποίηση Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2017 καθώς και την 1η τροποποίηση προϋπολογισμού Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2017.

Παράλληλα στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής εντάχθηκαν νέα σημαντικά έργα, όπως, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Υλοποίηση Μουσειογραφικής Μελέτης Εθνικής Πινακοθήκης
– Αποκατάσταση των πετρόκτιστων κτιρίων του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην οδό Δεινοκράτους
– Ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά
– Κέντρο Καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία στον Πειραιά
– Ανακατασκευή συγκοινωνιακών κόμβων στο Σχιστό και ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω
– Σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στο Χαϊδάρι, καθώς και στον Κυκλοβόρο στο κέντρο της Αθήνας