Την ιδέα για τη δημιουργία ενός drone που σε ρόλο καθαριστή θα συνοδεύει από αέρος τους σκύλους στη βόλτα τους είχε η ολλανδική εταιρεία Tinki. Το Dogdrone, όπως ονομάζεται ο ακούραστος εναέριος επιθεωρητής, είναι εξοπλισμένος με κάμερα και τεχνολογία θερμικής ανίχνευσης, γεγονός που του επιτρέπει να ανιχνεύει τις ακαθαρσίες των σκύλων. Στη συνέχεια, το drone επικοινωνεί τις συντεταγμένες τους σε ένα ρομποτάκι που βρίσκεται στο έδαφος, το οποίο σπεύδει να τις μαζέψει. Σύμφωνα με τη start-up, μόνο στην Ολλανδία υπάρχουν περί τους 1,5 εκατ. οικόσιτους σκύλους, γεγονός που σημαίνει ότι ένα τέτοιο προϊόν θα μπορούσε να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ως γνωστόν, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων τους. Ο εν λόγω νόμος ισχύει και στη χώρα μας, ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αδιαφορίας των φιλόζωων με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατρέπονται σε απροσπέλαστη πίστα του… «Survivor». Για την ώρα, το ρομπότ-οδοκαθαριστής που θα σπεύδει για να εκτελέσει τη… βρωμοδουλειά διαθέτει περιορισμένη χωρητικότητα. Η εταιρεία παρ’ όλα αυτά αναφέρει ότι ήδη εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη ενός νέου μεγαλύτερου μοντέλου ενώ μελετά και τρόπους έξυπνης ανακύκλωσης του φορτίου –οι οποίοι εικάζουμε ότι θα σχετίζονται με την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας.



Πληκτρολόγιο από το παρελθόν

Οσοι έχουν γράψει σε γραφομηχανή γνωρίζουν τη γοητεία της. Οσοι πάλι δεν είχαν την τιμή να γνωρίσουν τον προκάτοχο του σύγχρονου πληκτρολογίου θα μπορούσαν να κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν μέσω του PENNA: ενός πληκτρολογίου ρετρό τεχνολογίας Bluetooth που μιμείται τις χάρες της γραφομηχανής.

Με σχεδιασμό και χρώματα που τρελαίνουν, το πληκτρολόγιο από το παρελθόν της αμερικανικής Elretron φέρει ειδική υποδοχή για τη φιλοξενία tablet που θα είναι συμβατό με Windows, Android και iOS. Πιστό στη ρετρό φινέτσα, το PENNA μιμείται ακόμη και τη χαρακτηριστική λαβή της γραφομηχανής στα αριστερά, με την οποία ο χρήστης άλλαζε γραμμή. Στη νέα της εκδοχή, η λαβή θα χρησιμεύει στην αποθήκευση συχνά χρησιμοποιούμενων λέξεων ή χαρακτήρων. Το νοσταλγικό πληκτρολόγιο για ρομαντικούς, σε μαύρο, ροζ, λαδί και λευκό, από τις 6 Απριλίου άρχισε να αναζητεί χρηματοδότηση μέσω Kickstarter.



Η επέλαση των ιπτάμενων ταξί

Η πολύβουη Νέα Υόρκη μπορεί σύντομα να αποκτήσει ιπτάμενα ταξί και χώρους κάθετης προσγείωσης και απογείωσής τους στις ταράτσες των κτιρίων της πόλης. Τα λεγόμενα εναέρια ταξί e-VTOL (Electric Vertical Take Off and Landing) σε συνδυασμό με τα φουτουριστικά vertiports δοκιμάζονται ήδη από πολλούς κολοσσούς αεροναυπηγικής και τεχνολογίας, όπως η Airbus, η Google και η Uber.

Τo μονοθέσιο, αυτόνομο EHang 184 πρόκειται να ξεκινήσει τις αυτοματοποιημένες πτήσεις του στους αιθέρες του Ντουμπάι μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο. Η αμερικανική Uber πάλι στοχεύει στην ενσωμάτωση των πτήσεων των αυτόνομων ταξί στις υπηρεσίες της «μέσα στην επόμενη δεκαετία».

Σύμφωνα με την πρόβλεψη των αναλυτών, η μετακίνηση μέσω των ηλεκτροκίνητων εναέριων ταξί, αν και πιο φιλική προς το περιβάλλον, αναμένεται να είναι τσουχτερή αρχικά, με τιμή που θα αγγίζει τα 130 δολάρια – δηλαδή περίπου 120 ευρώ. Ενα κόστος ωστόσο σημαντικά μικρότερο από μια βόλτα με ελικόπτερο.

Το ελαφρύτερο ποδήλατο με τη βαρύτερη τιμή

Με ιλιγγιώδεις ταχύτητες η γαλλική Bugatti παρουσιάζει τη μία πρόταση μετά την άλλη. Μετά το υπερσκάφος της με πρότυπο την Chiron, περνάει στον χώρο του ποδηλάτου παρουσιάζοντας το «ελαφρύτερο ποδήλατο στον κόσμο».
Το «πουπουλένιο» δίκυκλο είναι κατασκευασμένο κατά 95% από ενισχυμένο άνθρακα, ζυγίζει 5 κιλά και στοιχίζει 39.000 δολάρια – δηλαδή περίπου 36.500 ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία οχημάτων πολυτελείας, το ποδήλατο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την εταιρεία PG και αποτελείται από χειροποίητα μέρη, φτιαγμένα από υλικά που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στον χώρο των σπορ αυτοκινήτων και της αεροναυπηγικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ