Αν και η καθημερινή λήψη χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης είναι γνωστό ότι βελτιώνει την καρδιακή υγεία, μια μεγάλη αμερικανική μελέτη έρχεται να τεκμηριώσει ότι παράλληλα μειώνει και τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στην Ουάσινγκτον, επιστημονική ομάδα υπό την δρ Γιν Τσάο, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, μελέτησε στοιχεία για περισσότερους από 130.000 επαγγελματίες υγείας που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 32 χρόνια. Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για την χρήση ασπιρίνης στην αρχή, και έπειτα κάθε δύο χρόνια.

Τα στοιχεία

Σχεδόν 13.000 άτομα απεβίωσαν από καρκίνο τα επόμενα χρόνια, αλλά ο κίνδυνος θανάτου ήταν μικρότερος για όσους έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη.

Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στον καρκίνο του παχέος εντέρου, με τους χρήστες ασπιρίνης να έχουν 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Επίσης, οι γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν 11% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού, ενώ οι άνδρες 23% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη και 14% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας θα πρέπει να ξεκινήσει να παίρνει ασπιρίνη για να γλιτώσει από τον καρκίνο», σχολιάζει ο δρ Έρνεστ Χοκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Αντικαρκινικό Κέντρο «M.D. Anderson» στο Χιούστον.

Και προσθέτει πως είναι ήδη τεκμηριωμένο ότι η ασπιρίνη ενέχει κινδύνους, όπως γαστρεντερική αιμορραγία και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Εξάλλου, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η χαμηλή δόση ασπιρίνης (81 mg/ημέρα) θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο τα επόμενα δέκα χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ