Χημικές ουσίες που λειτουργούν ως επιβραδυντικά καύσης και εμπεριέχονται σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και έπιπλα, σχετίζονται με τη συχνότητα και σοβαρότητα του θηλώδους καρκινώματος του θυρεοειδούς αδένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke, με επικεφαλής τη δρα Τζούλι Ανν Σόσα, παρουσίασαν μελέτη στο πλαίσιο της οποίας εντόπισαν υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων βιοδεικτών που σχετίζονται με έκθεση σε πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες (PBDE) – χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα – καθώς και πιθανές σχέσεις με την εκδήλωση θηλώδους καρκινώματος του θυρεοειδούς αδένα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση σε δεκαβρωμοδιφαινυλαιθέρα (BDE-209) και σε τρις(2-χλωροαιθυλ)φωσφορικό άλας (TCEP) φάνηκε να έχει την ισχυρότερη σχέση με το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς, όπως και η κατ’ οίκον έκθεση στο τριφαινυλο-φωσφορικό (TPHP), που περιέχεται μεταξύ άλλων και στα βερνίκια νυχιών.

Η μελέτη

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 70 άτομα με θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς και 70 υγιή άτομα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα σκόνης από τα σπίτια των συμμετεχόντων, ώστε να μετρήσουν την παρουσία επιβραδυντικών φλόγας και εν τέλει να υπολογίσουν την έκθεση των ενοίκων σ’ αυτές.

Σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες θηλώδους καρκινώματος του θυρεοειδούς εμφάνιζαν όσοι στη σκόνη του σπιτιού τους είχαν υψηλές συγκεντρώσεις δεκαβρωμοδιφαινυλαιθέρα (BDE-209).

Επίσης, η έκθεση σε συγκεκριμένα επιβραδυντικά φλόγας και η σχέση με τη σοβαρότητα του καρκίνου του θυρεοειδούς φάνηκε να συνδέεται με την παρουσία της μετάλλαξης BRAF V600E. Όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα BDE-209 στη σκόνη του σπιτιού τους είχαν επίσης 14πλάσια πιθανότητα να έχουν BRAF-αρνητικούς και λιγότερο επιθετικούς όγκους.

Το TCEP σχετιζόταν άμεσα με μεγαλύτερους, πιο επιθετικούς όγκους και οι συμμετέχοντες με επίπεδα του εν λόγω χημικού άνω του μέσου όρου στο σπίτι τους εμφάνιζαν πάνω από τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς με εξωθυρεοειδική επέκταση.

Να σημειωθεί ότι το BDE-209 εντοπίζεται συνήθως σε ρούχα και έπιπλα, ενώ τα οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας σε χειροπετσέτες.

Πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχε η δρ Σόσα, κάνει λόγο για ετήσια αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του θυρεοειδούς κατά 3% στις ΗΠΑ την περίοδο 1940-2013. Την ίδια περίοδο η χρήση των χημικών που δρουν ως επιβραδυντικά φλόγας και η έκθεση σε αυτά έχει επίσης αυξηθεί.

Newsroom ΔΟΛ