Τελικά, όλα πήγαν καλά και η SpaceX μπόρεσε να πανηγυρίσει τα ξημερώματα της Παρασκευής για την πρώτη πτήση χρησιμοποιημένου πυραύλου.

Το κατώτερο και μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου Falcon 9 (για εκτόξευση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα), είχε χρησιμοποιηθεί τον Απρίλιο για την εκτόξευση του σκάφους Dragon που ανεφοδίασε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο τέλος της αποστολής επέστρεψε στην ατμόσφαιρα και προσεδαφίστηκε κατακόρυφα σε μια πλατφόρμα στον ωκεανό.

Στη δεύτερη πτήση του έθεσε σε τροχιά έναν δορυφόρο επικοινωνιών για την εταιρεία SES με έδρα το Λουξεμβούργο.Προσεδάφιση χρησιμοποιημένου πυραύλου Falcon στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ

Οικονομία κατά 30%

Η SpaceX, μια εταιρεία του φιλόδοξου μεγιστάνα Έλον Μασκ, υπολογίζει ότι οι πύραυλοι πολλαπλής χρήσης θα μειώσουν το κόστος των εκτοξεύσεων κατά περίπου 30%.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία είχε προσεδαφίσει το πρώτο στάδιο του Falcon 9 οκτώ φορές – οι τρεις στην ξηρά και οι υπόλοιπες πέντε σε μη επανδρωμένη πλατφόρμα στη θάλασσα.

Χάρη και στις επιτυχίες της SpaceX, οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι έχουν πλέον γίνει η νέα καραμέλα της διαστημικής βιομηχανίας. Η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, η οποία εν μέρει ανταγωνίζεται με τη SpaceX, έχει προσεδαφίσει με επιτυχία τον δικό της πύραυλο New Shepard.

Πολλοί λοιπόν περίμεναν να δουν αν το εγχείρημα της Παρασκευής θα πετύχει για να ανοίξει μια νέα εποχή διαστημικών πτήσεων. Και φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει.
Newsroom ΔΟΛ