Προβλήματα εντοπίζονται κατά τη διαδικασία στελέχωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Αεροδρομίων, με έμφαση στο ζήτημα της στέγασης και της σίτισης για τους πυροσβέστες που θα τοποθετηθούν σε αυτά. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια διευκόλυνσης και υποστήριξης του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος που θα τοποθετηθεί στα αεροδρόμια, και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα νησιά όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες δυσκολίες στο θέμα της στέγασης. Το θέμα ετέθη μετ΄επιτάσεως σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη (29. 3. 2017) η αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκο Τόσκα.
Ο βουλευτής κ. Χρήστος Κατσώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας Κ.Ο. του ΚΚΕ, παρέδωσε υπόμνημα με μία σειρά από οξυμένα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους πυροσβέστες και η ύπαρξη τους ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους για την πυρασφάλεια της χώρας.
Μεταξύ άλλων, εκφράστηκε η διαφωνία του ΚΚΕ για τη σύμβαση που έχει υπογραφτεί μεταξύ της ιδιωτικής εταιρίας Fraport και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις που έχει αυτή στα εργασιακά δικαιώματα των πυροσβεστών και γενικότερα. Μάλιστα, τονίστηκε ότι, μέχρι στιγμής το πλήρες κείμενο της συμφωνίας που υπογράφτηκε δεν έχει έρθει υπόψη του ελληνικού κοινοβουλίου.
Αίτημα του ΚΚΕ είναι να ανασταλούν όλες οι μεταθέσεις και οι μετακινήσεις προς τα αεροδρόμια για τον λόγο ότι σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστικών οργάνων, υπάρχουν βασικές ελλείψεις στις υποδομές των χώρων που υποτίθεται ότι θα στεγαστούν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες.
Σε περίπτωση που τελικά μετακινηθούν οι υπάλληλοι αλλά και για όποιες μελλοντικές μεταθέσεις γίνουν για ανάγκες τις υπηρεσίας, το ΚΚΕ ζήτησε να καλυφθούν όλα τα έξοδα της στέγασης και της διατροφής τους, αφού το κόστος που καλούνται να υποστούν οι ίδιοι ξεπερνάει το εισόδημά τους που για τους πενταετούς θητείας είναι τα 750 ευρώ.
Όπως σημείωσε ο κ. Κατσώτης, με ευθύνη της κυβέρνησης οι οδηγοί –πυροσβέστες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που υπηρετούν σήμερα στα 14 αεροδρόμια τα οποία παραχωρούνται στη Fraport, πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις τους, τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα τους.
Τέλος, το ΚΚΕ ζητά:
-Να καταργηθούν οι τροποποιήσεις του κανονισμού μεταθέσεων που έγιναν, για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών αντί των προσλήψεων που είναι απαραίτητες. Να μην υπάρξει καμία άλλη παρέμβαση στον κανονισμό μεταθέσεων σε αυτήν την κατεύθυνση.
-Να γίνει η πλήρης εργασιακή αποκατάσταση όλων των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών όπως προτείνει το ΚΚΕ με την τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή.
Τι απαντούν οι αρμόδιοι υπουργοί
Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, αντιμετωπίζει με ευαισθησία και σχέδιο το ζήτημα της στελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, εξαντλώντας τα περιθώρια που έχει, τόσο για να ενισχύσει την υπηρεσιακή του ικανότητα όσο και για να διασφαλίσει τα δικαιώματα του προσωπικού του, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες να εξασφαλιστεί στέγαση και σίτιση για τους μετατιθέμενους πυροσβέστες καθώς και ένα μέρος των εξόδων να καλυφθεί από τη Fraport. Επίσης είναι σε αναζήτηση οικοπέδων που θα χρησιμοποιηθούν ώστε η Fraport να εγκαταστήσει προκατασκευασμένα σπίτια για τους πυροσβέστες.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Τόσκας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για την κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα και τις νέες ανάγκες στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί, περιλαμβανομένων των σχετικών με το θέμα των αεροδρομίων. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις προθέσεις του υπουργείου για έναν σχεδιασμό που θα βελτιώνει συνολικά τις δυνατότητες παρέμβασης του Πυροσβεστικού Σώματος.