Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Ρώμη, όπου το Σάββατο πραγματοποιείται η επετειακή σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από το χτύπημα έξω από το Κοινοβούλιο της Βρετανίας.

Όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στη Ρώμη, Αθανασία Συγγελάκη, περισσότερες από 100 νέες κάμερες έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Παράλληλα, μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ελέγχουν την κατάσταση από αέρος.

Η δυνατότητα πρόσβασης στο ιστορικό κέντρο της Αιώνιας Πόλης είναι περιορισμένη και σε στέγες δημόσιων κτηρίων έχουν τοποθετηθεί επίλεκτοι σκοπευτές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους θα δημιουργηθούν δύο ζώνες ασφαλείας γύρω από κυβερνητικά κτίρια εν όψει της συνόδου του Σαββάτου.

O υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι, ο οποίος συμμετείχε σε συνεδρίαση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ιταλίας (CASA), είπε ότι οι έλεγχοι ασφαλείας θα αυξηθούν σε δημόσιους χώρους.

Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, λιμάνια και κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην ιταλική πρωτεύουσα.

Πριν την επίθεση στο Λονδίνο είχε προγραμματιστεί να αναπτυχθούν στη Ρώμη περίπου 3.000 αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Il Messaggero, ο αριθμός των αστυνομικών αναμένεται να φτάσει τους 5.000 μετά την επίθεση στο Λονδίνο.

Εκτός από ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, η Ιταλία ανησυχεί για την πιθανότητα να προκληθούν επεισόδια από αριστερές ομάδες.

Περίπου 50 πούλμαν θα μεταφέρουν αριστερούς διαδηλωτές της Eurostop στην Ρώμη. Στη διαδήλωση της Eurostop αναμένεται να συμμετέχουν περίπου 8.000 άτομα, ενώ στις έξι κινητοποιήσεις -υπέρ και κατά της ΕΕ- που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στη Ρώμη αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά 25.000 άτομα.

Οι ξένοι ηγέτες έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στη Ρώμη και πριν τη Σύνοδο θα γίνουν δεκτοί από τον Πάπα Φραγκίσκο.