Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Ελλάδα –ένα ατέλειωτο σίριαλ. Η κεντρική ιδέα του (η τήρηση των μνημονιακών υποχρεώσεων από την Αθήνα) παραμένει η ίδια, η πλοκή του αλλάζει όμως από επεισόδιο σε επεισόδιο.
Το τελευταίο από αυτά είναι και το πιο ευρηματικό, αφού παρουσιάζει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ως προστάτη άγγελο του Αλέξη Τσίπρα. «Ο Τσίπρας απέκτησε ξαφνικά πανίσχυρο σύμμαχο στο θέμα της αξιολόγησης» λέει γερμανός διπλωμάτης που θέλει να μείνει ανώνυμος.
Ο λόγος για την ασυνήθιστη παροχή «προστασίας», εξηγεί ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπράκμαν, είναι πολύ πεζός: ο κ. Σόιμπλε δεν θέλει με κανέναν τρόπο να ξαναφέρει το ελληνικό ζήτημα στη γερμανική Βουλή. Το επακόλουθο θα ήταν η ακύρωση του τρίτου προγράμματος και η εκπόνηση τέταρτου που θα συνοδευόταν από νέα χρηματική βοήθεια. «Δεν θέλει να πιει το πικρό ποτήρι της απόρριψης τέτοιας βοήθειας, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών είναι εναντίον της» τονίζει ο ίδιος διπλωμάτης. «Γι’ αυτό και κάνει τα πάντα για να επιτύχει μια ρύθμιση που θα παρακάμπτει τη Βουλή».
Η «συμμαχία» με την Αθήνα οφείλεται βέβαια και σε άλλον λόγο: ο κ. Σόιμπλε δεν θέλει να βάλει, προς το παρόν τουλάχιστον, το ελληνικό θέμα στον προεκλογικό αγώνα για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. «Θεωρεί ότι αυτό θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της Ακροδεξιάς» λέει συνεργάτης του, εννοώντας με αυτό το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Αλλά ούτε κι αυτό βρίσκει την έγκριση της πλειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών. «Εμείς θέλουμε να διεγείρουμε συναισθηματικά τους ψηφοφόρους» λέει ο κ. Μπράκμαν. «Το θέμα της Ελλάδας προσφέρεται πολύ για αυτό». Πόσω μάλλον που το θέμα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του υποψήφιου καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Ως πρόεδρος της Ευρωβουλής, ο κ. Σουλτς είχε ταχθεί υπέρ των ευρωομολόγων, της αμοιβαιοποίησης των εθνικών χρεών και της «ηπιότερης» μεταχείρισης της Ελλάδας από τους δανειστές –θέσεις που θα μπορούσαν τώρα να του βγουν σε κακό, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γερμανών ψηφοφόρων είναι εναντίον τους.

Ούτε λόγος για Grexit
Στην προεκλογική εκστρατεία των Χριστιανοδημοκρατών δεν γίνεται πάντως λόγος για Grexit, για έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Δεν βρίσκεται στο πλάνο μας» διαβεβαιώνει αξιωματούχος του κόμματος. Αυτό δεν εμπόδισε τις προάλλες τον Χριστιανοκοινωνιστή υπουργό Oικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ να δηλώσει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να επιζήσει μακροπρόθεσμα στην ευρωζώνη» και ότι ως εκ τούτου η «ελεγχόμενη» έξοδός της από αυτήν θα ήταν η καλύτερη λύση. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Eνωσης της Βαυαρίας (CSU). Oσο όμως η Aνγκελα Μέρκελ δεν δίνει το πράσινο φως σε αυτό και όσο ο κ. Σόιμπλε επιμένει στον όψιμο «φιλελληνισμό» του, το Grexit θα παίζει περιθωριακό ρόλο στον προεκλογικό αγώνα.
Τέτοια πολυφωνία στις γραμμές των Χριστιανοδημοκρατών δείχνει ήδη ότι ο κ. Σόιμπλε έχει πάψει πλέον να είναι εκείνος που ήταν λίγους μήνες νωρίτερα: ο αδιαμφισβήτητος «ηγεμόνας» της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. «Οι τάσεις χειραφέτησης της ομάδας είναι εμφανείς» λέει ο αξιωματούχος. Και ο λόγος για αυτό, προσθέτει, είναι ότι οι βουλευτές βάζουν το συμφέρον της επανεκλογής τους τον Σεπτέμβριο πάνω από την υπακοή στον όποιο «ταγό» του κόμματος.
Αξιολόγηση της Κομισιόν
Η έμμεση αμφισβήτηση του κ. Σόιμπλε φαίνεται και από ένα άλλο γεγονός: την αναδιάταξη των σχέσεων της Καγκελαρίας με την Επιτροπή των Βρυξελλών, η οποία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, λαμβάνει χώρα πίσω από τις πλάτες του.
Η Καγκελαρία, σύμφωνα με τον κ. Μπράκμαν, έκανε πρόσφατα νέα αξιολόγηση της Κομισιόν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τελευταία δίνει εντελώς λανθασμένη εικόνα σχετικά με την τήρηση των συμφωνιών από την ελληνική κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει την εμπιστοσύνη της σε αυτήν. Γι’ αυτό στήνει τώρα άλλες, παράλληλες δομές για την προώθηση της πολιτικής της. «Μία από αυτές είναι η μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, στο οποίο θα αναθέσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση» λέει. Για την υλοποίησή της, που προϋποθέτει φυσικά πολύ χρόνο και αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών, η καγκελάριος χρειάζεται προφανώς περισσότερο την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής της ομάδας από ό,τι εκείνη του σημαντικότερου υπουργού της.
Από όλα αυτά δεν μπορεί να συναχθεί βέβαια το συμπέρασμα ότι το κύρος του έχει πληγεί σοβαρά. «Ο Σόιμπλε παραμένει το νούμερο 2 της Χριστιανοδημοκρατίας» διαπιστώνει ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Εβαλντ Σούρερ. Το Grexit, το Brexit και οι επικείμενες εκλογές έχουν θολώσει την εικόνα του. Αλλά η διάστασή του με την πλειοψηφία των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών θα μπορούσε να αρθεί εύκολα, αν έδειχνε περισσότερη «κατανόηση» για την εκμετάλλευση του ελληνικού θέματος εκ μέρους τους στον προεκλογικό αγώνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ