Η Κελιάν Κονγουέι είναι μια ζωντανή μηχανή παραπληροφόρησης, δηλαδή η ιδανική σύμβουλος επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ. Είναι το μοναδικό στέλεχος της κυβέρνησης, εκτός από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, που διαθέτει τη δική της φρουρά προστασίας από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι την αποκαλούν συνθηματικά «Βατόμουρο». Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι υπήρξε παραλήπτης ύποπτου δέματος που περιείχε μια άγνωστη σκόνη καθώς και στα απειλητικά μηνύματα που φθάνουν κατά χιλιάδες στο email της.
Η Κονγουέι έρχεται κατευθείαν από το παράλληλο σύμπαν του Τραμπ, όπου το πάνω είναι κάτω, το μαύρο άσπρο και οι ψευδείς δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι «εναλλακτικά γεγονότα». Είναι μια μούσα των fake news που δεν διστάζει να μιλήσει για σφαγές που δεν έγιναν ποτέ. Πρόσφατα, σε μια συζήτηση για τρομοκρατικές επιθέσεις μουσουλμάνων στην Αμερική αναφέρθηκε στη σφαγή του Μπόουλινγκ Γκριν που δεν συνέβη παρά μόνο στη φαντασία της.
Το μεγάλο της ταλέντο είναι ότι μπορεί να ψεύδεται χωρίς να δείχνει την οποιαδήποτε αμηχανία γι’ αυτό. Ακόμα και όταν οι συνομιλητές τής παρουσιάζουν αποδείξεις ότι ψεύδεται, εκείνη με χαριτωμένο τρόπο αλλάζει τη συζήτηση χωρίς την παραμικρήενόχληση για το ότι μόλις την έχουν αποκαλέσει ψεύτρα. Κι όμως, όσο πιο πολλά ψέματα λέει τόσο πιο πολύ την αγαπούν οι πιστοί οπαδοί του Τραμπ, ανάμεσα στους οποίους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ την αποκαλεί «η Κελιάν μου».

Το θηλυκό πρόσωπο της προεδρίας Τραμπ
Είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής μιας επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας για το προεδρικό αξίωμα. Προτού μετακινηθεί στο στρατόπεδο του Τραμπ, εργαζόταν στην καμπάνια του Τεντ Κρουζ και ήταν υπεύθυνη για τη διαφημιστική του καμπάνια στην τηλεόραση που ήταν ιδιαίτερα επικριτική εναντίον του Τραμπ. Από τη στιγμή όμως που μεταπήδησε στο στρατόπεδο του Τραμπ έγινε η πιο θερμή οπαδός του, δίνοντας χιλιάδες συνεντεύξεις, σε εκατοντάδες κανάλια και τηλεοπτικούς σταθμούς, αντιμετωπίζοντας με καλή διάθεση και λαμπερό χαμόγελο τις πιο δύσκολες ερωτήσεις και τα πιο φαρμακερά σχόλια.
Μετά την ανάληψη από τον Τραμπ των προεδρικών καθηκόντων, η Κελιάν συμπεριφέρεται σαν ένας τυφώνας προπαγάνδας που ακόμα και ατοπήματα όπως η προτροπή της προς τους Αμερικανούς να αγοράζουν προϊόντα που φέρουν την υπογραφή της κόρης του προέδρου Ιβάνκα ή όταν ανεβαίνει με τα παπούτσια της στους καναπέδες του προεδρικού γραφείου αντιμετωπίζονται σαν χαριτωμένα παραστρατήματα. Με λίγα λόγια αντιπροσωπεύει τη θηλυκή πλευρά της προεδρίας του Τραμπ, έναν ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ιβάνκα, δεδομένου του γεγονότος ότι η Μελάνια έχει κρατηθεί στο παρασκήνιο. Πρόσφατα το περιοδικό «New York» τη χαρακτήρισε ως την «Πραγματική Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ».
Ομως υπάρχει μέθοδος στην «τρέλα» της Κελιάν. Προερχόμενη από τον χώρο των δημοσκοπήσεων γνωρίζει καλά ότι σημασία δεν έχουν οι απαντήσεις αλλά το πώς «στήνει» κανείς τα ερωτήματα. Επίσης καταλαβαίνει ότι στην εποχή μας η αλήθεια και τα γεγονότα είναι σχετικά και ότι όσο πιο πολύ αναπαράγεται ένα ψέμα τόσο πιο πιστευτό γίνεται. «Εχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των Αμερικανών να αναζητήσουν και να βρουν την αλήθεια» δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη. Αυτό που εννοούσε είναι ότι στην εποχή μας μπορεί εύκολα να βρει κάποιος πληροφορίες που ίσως να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά συνάδουν με τις απόψεις του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ