Οι δρόμοι δεν αδειάζουν πια όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό. Οι εποχές έχουν αλλάξει, αφού το (ελληνικό) ποδόσφαιρο έχει πάψει πια να συγκλονίζει τα πλήθη όπως συνέβαινε προηγούμενες δεκαετίες. Εστω όμως και χωρίς τη λάμψη του παρελθόντος το αποψινό (19.30) ντέρμπι των «αιωνίων» αποτελεί σημείο αναφοράς όπως καταδεικνύει η παρουσία τουλάχιστον 20 εκπροσώπων του ξένου Τύπου στα δημοσιογραφικά θεωρεία του γηπέδου «Απ. Νικολαΐδης». Οσα χρόνια κι αν περάσουν παραμένει η μητέρα των μαχών…

Παναθηναϊκός

Οδυσσέας Βλαχοδήμος
Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι δεν ήταν καν βέβαιο ότι θα παρέμενε στο ρόστερ του Παναθηναϊκού μολονότι είχε αποκτηθεί μόλις έξι μήνες πριν. Ο Αντρέα Στραματσόνι δεν είχε πειστεί για το ταλέντο του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, ο οποίος αποτέλεσε μεταγραφή των διοικούντων και όχι του ιταλού τεχνικού. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο γαλουχημένος στις ακαδημίες της Στουτγάρδης «Οντι» άργησε πολύ να γίνει βασικός και παρά το γεγονός ότι ο άγγλος γκολκίπερ Λουκ Στιλ έκανε τη μία γκέλα μετά την άλλη. Επί της ουσίας, ο Στραματσόνι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τον Βλαχοδήμο, ο οποίος έκτοτε παραμένει το «Νο1» του Παναθηναϊκού πραγματοποιώντας σταθερά καλές εμφανίσεις. Το πρώτο του ντέρμπι ενάντια στον Ολυμπιακό αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα της (σύντομης) ποδοσφαιρικής καριέρας του.

Δημήτρης Κουρμπέλης

Ο… Ελληνας πια Κάρλος Ζέκα αποτελεί τη σταθερή αξία και το σημείο αναφοράς στα χαφ του Παναθηναϊκού τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Ο ακούραστος Πορτογάλος όμως έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στα ντέρμπι και άπαντες γνωρίζουν τον ρόλο του στο γήπεδο και την επιρροή του στο παιχνίδι των Πρασίνων. Εκείνος ο οποίος θα πλεύσει σε αχαρτογράφητα νερά είναι ο παρτενέρ του στον κεντρικό άξονα Δημήτρης Κουρμπέλης, ο οποίος θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ντέρμπι «αιωνίων». Προφανώς και έχει πρότερη εμπειρία σε αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό ως παίκτης του Αστέρα Τρίπολης, ωστόσο οι αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τους Ερυθρόλευκους αποτελούν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αρκεί ένα καλό ματς για να εκτοξευθούν οι μετοχές κάποιου ποδοσφαιριστή.

Μάρκους Μπεργκ

Αποτελεί το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο του Παναθηναϊκού. Είναι ο πολυτιμότερος όλων και το φόβητρο κάθε αμυντικού. Ο Μάρκους Μπεργκ έχει την ικανότητα να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα με κάθε (πιθανό και απίθανο) τρόπο. Είναι ένας γεννημένος εκτελεστής, μια μηχανή παραγωγής γκολ. Οι αριθμοί που τον συνοδεύουν στην εν Ελλάδι παρουσία του αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: τέσσερις σερί χρονιές είναι ο πρώτος σκόρερ των Πρασίνων με 23, 22, 19 και 24 γκολ. Εχει 88 τέρματα σε 142 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις και σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ ανά δύο αγώνες. Απέναντι στον Ολυμπιακό έχει «πυροβολήσει» δις, ποτέ όμως στο γήπεδο της Λεωφόρου. Αυτό είναι το προσωπικό του στοίχημα.

Μαρίνος Ουζουνίδης
Επαιξε σε μία από τις σπουδαιότερες ομάδες στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Κατέκτησε τίτλους, άφησε άφωνη την ποδοσφαιρική Ευρώπη το ’96 ως μέλος του Τριφυλλιού που έφτασε στους 4 του Τσάμπιονς Λιγκ, πανηγύρισε μεγάλες νίκες επί του Ολυμπιακού, απέναντι στον οποίο (αν και αμυντικός) είχε σκοράρει τέσσερις φορές φορώντας τη φανέλα της Ξάνθης. Και αργότερα όμως με την ιδιότητα του προπονητή, μολονότι βρισκόταν στον πάγκο υποδεέστερων ομάδων, έβαζε δύσκολα στους Ερυθρόλευκους είτε με τη Λάρισα, είτε με την Ξάνθη, είτε με τον Ηρακλή, είτε πιο πρόσφατα με τον Πανιώνιο. Αν και πρωτάρης ως κόουτς σε ντέρμπι «αιωνίων», ο Μαρίνος Ουζουνίδης γνωρίζει από κάθε άποψη τη σημασία ενός ντέρμπι.

Ολυμπιακός

Βασίλης Βούζας
Πέφτοντας απευθείας στα βαθιά (έκανε πρεμιέρα σε νοκ άουτ ευρωπαϊκό παιχνίδι), ο υπηρεσιακός τεχνικός του Ολυμπιακού μπαίνει σε ακόμα πιο αχαρτογράφητα νερά στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Ναι, ασφαλώς και δεν διαθέτει σε καμία περίπτωση την εμπειρία του Πάουλο Μπέντο, έχει όμως την απόλυτη κατανόηση (ως παλαιός παίκτης των Ερυθρολεύκων) σχετικά με το τι σημαίνει για την ομάδα του και τον κόσμο της αυτό το ντέρμπι.Συνεπώς, ακόμη και να υστερήσει τεχνικά (το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής πάει πιο ορθολογικά από τον προκάτοχό του), είναι βέβαιο ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να εμπνεύσει τους παίκτες εν όψει του μεγάλου αυτού παιχνιδιού, χωρίς παράλληλα να τους αγχώσει.

Τσόρι Ντομίνγκες
Επιστρέφει στα αγαπημένα του παιχνίδια (ντέρμπι αιωνίων) και μάλιστα ξεκούραστος καθώς δεν αγωνίστηκε εναντίον της Μπεσίκτας, με δεδομένο ότι δεν δηλώθηκε στη σχετική λίστα.
Ο Μπέντο τον είχε απενεργοποιήσει εντελώς ενώ σε παλαιότερο παιχνίδι στη Λεωφόρο (2015) δεν τον υπολόγισε και ο Βίτορ Περέιρα. Οταν η ομάδα του βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0, τον έριξε στο παιχνίδι και ο Τσόρι άλλαξε τα δεδομένα μειώνοντας στο φινάλε για το τελικό 2-1 και σώζοντας την περίπτωση ισοβαθμίας για την ομάδα του.
Αλλη ομάδα ήταν ο (μέχρι τότε νωχελικός) Ολυμπιακός και πέρυσι στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, όταν ο Σίλβα αποφάσισε να ρίξει (στο 65′) τον Ντομίνγκες στο παιχνίδι ο οποίος μείωσε και στο τελικό 2-1. Ζει για αυτά τα παιχνίδια.

Εστεμπάν Καμπιάσο

Ο Στρατηγός μέσα στο γήπεδο. Οταν μίλησε μαζί του ο Βασίλης Βούζας για την επανενεργοποίησή του – μετά την αποχώρηση του Πάουλο Μπέντο – ο Αργεντινός όχι απλώς δήλωσε παρών αλλά του τόνισε ότι είναι έτοιμος να παίξει και παραπάνω από όσο τον υπολόγιζε αφού νιώθει πολύ ξεκούραστος. Οπως και να έχει, ο τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδος τον προορίζει ακόμα και για βασικό στη Λεωφόρο καθώς, πέραν της ηγετικής φυσιογνωμίας του, βοηθάει ιδιαίτερα και τους μικρούς η παρουσία του, αφού τους ηρεμεί και τους συμβουλεύει την ώρα του αγώνα.Παράλληλα μπορεί και να φτιάξει παιχνίδι, κάτι απαραίτητο στην ομάδα του.

Κώστας Φορτούνης
Ο μπαλαντέρ του Ολυμπιακού διανύει μια περίοδο ντεφορμαρίσματος που επηρεάζει όλη την ομάδα. Εχει να κάνει βέβαια και με το γεγονός ότι έχει επιβαρυνθεί τρομερά καθώς είναι ένας από τους παίκτες που είχε τραβήξει όλο το λούκι των συνεχόμενων και δύσκολων αγώνων σε Ελλάδα και Ευρώπη.Η ομάδα του υστερεί σε δημιουργία, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση του Μιλιβόγεβιτς και για αυτό η απόδοσή του στο ντέρμπι θα είναι βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό.Με μια ενέργειά του ο Φορτούνης μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, αν και αναμένεται να είναι ο πιο στενά μαρκαρισμένος παίκτης των φιλοξενουμένων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ