Οι ουρανοξύστες στις περισσότερες μεγαλουπόλεις της Κίνας είχαν εξαφανιστεί σε μια παχιά σούπα σωματιδίων όταν το νέφος κάλυψε την Κίνα και προκάλεσε 90.000 πρόωρους θανάτους τον χειμώνα του 2013. Φαίνεται όμως ότι δεν έφταιγε μόνο η ίδια η ρύπανση -έφταιγε και το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Η τήξη των πάγων προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις που επηρέασαν τα μετεωρολογικά συστήματα στην Ασία και σταμάτησαν τους δυτικούς ανέμους που κανονικά καθαρίζουν την ατμόσφαιρα της Κίνας, καταλήγει η μελέτη στην επιθεώρηση Science Advances.

«Στάση» του αέρα

Η ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ και την Κορέα θέλησε να εξηγήσει γιατί ο αέρας έμεινε στάσιμος πάνω από την Κίνα τον Ιανουάριο του 2013. Εξέτασε διάφορα καιρικά φαινόμενα μεγάλης κλίμακας, όπως το Ελ Νίνιο, η κυκλοφορία του αέρα στον Ειρηνικό Ωκεανό και οι μεταβολές στη χιονόπτωση και τη παγοκάλυψη στην Αρκτική.

Από τα φαινόμενα αυτά, μόνο οι μεταβολές στην Αρκτική βρέθηκαν να επηρεάζουν τις ατμοσφαιρικές συνθήκες στην Κίνα σε υπολογιστικά μοντέλα.

Η εξήγηση είναι ότι η περιορισμένη έκταση του θαλάσσιου πάγου τον Σεπτέμβριο του 2012 αύξησε την εξάτμιση του νερού στον Αρκτικό Ωκεανό. Η αυξημένη υγρασία αύξησε με τη σειρά της τη χιονόπτωση στη Σιβηρία.

Υψηλή πίεση στη Σιβηρία

Η Σιβηρία καλύφθηκε τότε από ένα σύστημα υψηλής πίεσης, το οποίο επηρέασε άλλα συστήματα πίεσης στην Ασία και εξασθένισε τους ανέμους των μουσώνων που κανονικά σπρώχνουν την κινεζική ρύπανση προς την Ιαπωνία.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Κίνα οφείλει να μειώσει όχι μόνο τη σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και τα αέρια του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή και ζεσταίνουν την Αρκτική.

Ανεξάρτητοι ερευνητές σχολίασαν στο δικτυακό τόπο του Science ότι τα νέα ευρήματα είναι πειστικά αλλά και αναμενόμενα.

Η μελέτη, είπαν, αναδεικνύει το πόσο αλληλένδετα είναι τα καιρικά συστήματα σε όλο τον κόσμο.