Λιγότερα smartphones αγοράζουν πια οι καταναλωτές της Δυτικής Ευρώπης σε σχέση με παλαιότερα αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών αυξήθηκαν κατά 6,6% το 2016,για να ανέλθουν σε 1,4 δισ. τεμάχια, στη Δυτική Ευρώπη το πρόσημο ήταν αρνητικό κατά 3%.
Οι πωλήσεις smartphones στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης –από τις πλέον «ώριμες» τεχνολογικά αγορές του πλανήτη –υποχώρησαν τον περασμένο χρόνο κατά 3% και διαμορφώθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από τα επίπεδα των 131 εκατ. συσκευές.
Το 2016 η Δυτική Ευρώπη ήταν η περιοχή με τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων smartphones παγκοσμίως. Σε επίπεδο τέταρτου τριμήνου, στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης διατέθηκαν 38,6 εκατ. συσκευές, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 4% σε ετήσια βάση.
Στη Μεγάλη Βρετανία, η ζήτηση ήταν μεγάλη κατά τη διάρκεια των προσφορών της Black Friday. Ωστόσο, αυτή η επίδοση δεν ήταν αρκετή για να σώσει τη γενική εικόνα στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης ή να αντισταθμίσει την πτώση της τάξης του 10% που σημειώθηκε σε Γερμανία και Γαλλία στη διάρκεια του τριμήνου. Για δε την τρέχουσα χρήση, η αγορά αναμένεται να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με το φάσμα του κορεσμού, με τους αναλυτές να προβλέπουν στάσιμες πωλήσεις για το 2017.
Η μόνη άλλη περιοχή του κόσμου, πλην της Δυτικής Ευρώπης, που εμφάνισε αρνητική επίδοση στις πωλήσεις smartphones πέρυσι ήταν η Λατινική Αμερική, όπου ωστόσο η πτώση ήταν οριακή και δεν ξεπέρασε το 1%. Στον αντίποδα, η Κίνα πέτυχε αύξηση πωλήσεων στην αγορά των smartphones το 2016, η οποία κινήθηκε ποσοστιαία στο 17% σε σχέση με το 2015, ενώ σε απόλυτους αριθμούς ο κλάδος μέτρησε 450 εκατ. συσκευές.
Αντίστοιχα καλή ήταν η εικόνα της αγοράς στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν το περασμένο έτος κατά 10%, 78,5 εκατ. συσκευές, σε επίπεδο όγκου αγοράς. Σύμφωνα με την GfK (Point of Sales Data), η ζήτηση για smartphones το τρέχον έτος θα αυξηθεί ελαφρώς, με τις πωλήσεις να ενισχύονται σε ετήσια βάση κατά 5% και να φθάνουν το 1,48 δισ. τεμάχια.
Σημειώνεται ότι στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη τον τόνο των εξελίξεων στην αγορά των smartphones, σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK, έδωσε η ανάκαμψη της ρωσικής και της ουκρανικής αγοράς. Συνολικά, οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών στην περιοχή ανήλθαν το τέταρτο τρίμηνο σε 24,2 εκατ. συσκευές, αυξημένες κατά 16%. Η πολύ καλή αυτή επίδοση συνδέεται με τη σταδιακή αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας. Ως αποτέλεσμα αυτής, η Ουκρανία είδε μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 34% στις πωλήσεις smartphones σε ετήσια βάση ενώ στη Ρωσία η αντίστοιχη άνοδος ήταν της τάξης του 10%. Η GfK προβλέπει ότι η ζήτηση για smartphones θα φτάσει στα 84,4 εκατ. τεμάχια το 2017, αύξηση της τάξης του 8% σε ετήσια βάση.

HeliosPlus