Η Intel ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εξαγορά της ισραηλινής εταιρείας συστημάτων αυτόνομης οδήγησης Mobileye έναντι 15,3 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία μπορεί να βάλει με αξιώσεις τον αμερικανικό γίγαντα των ημιαγωγών στον «πόλεμο» για την προμήθεια των συστημάτων αυτών στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο: Η Goldman Sachs έχει υπολογίσει ότι η αγορά των αυτόνομων συστημάτων οδήγησης θα μεγεθυνθεί από τα 3 δισ. δολάρια σήμερα, στα 96 δισεκατομμύρια το 2025 και στα 290 δισεκατομμύρια το 2035.

Αυτόνομα οχήματα και για την Intel

Αν και η Intel έχει εξαγοράσει τα τελευταία χρόνια αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ρομποτικής και των αισθητήρων, η παρουσία της στο συγκεκριμένο χώρο δεν είναι αξιόλογη.

Εντούτοις, με την εξαγορά της Mobileye οι δυνατότητες αυξάνονται δραματικά, καθώς η Intel αποκτά ένα ευρύ «χαρτοφυλάκιο» τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, που περιλαμβάνει κάμερες, αισθητήρες, δικτύωση, χαρτογράφηση, μηχανική μάθηση και λογισμικό.

Από την άποψη αυτή το μέγεθος του τιμήματος δείχνει εύλογο: Η Intel πλήρωσε 33% premium για την εξαγορά κάθε μετοχής της Mobileye και πάνω από 60 φορές τα κέρδη της ισραηλινής εταιρείας.

Η ιστορία της Mobileye

Η Mobileye ιδρύθηκε το 1999 και απασχολεί 660 υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή παρέχει συστήματα αυτόνομης οδήγησης σε περισσότερους από 20 κατασκευαστές αυτοκινήτων – μέχρι πρόσφατα και στην Tesla – καταλαμβάνοντας το 70% της σχετικής αγοράς.

Η Intel θα μεταφέρει το τμήμα αυτοματισμών οδήγησης που διαθέτει στο Ισραήλ και θα το ενσωματώσει στην Mobileye. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη σε πρότζεκτ της BMW που αφορά στη δημιουργία ενός στόλου 40 αυτόνομων οχημάτων τα οποία θα βγουν στους δρόμους εντός τους έτους.

Οι άλλοι μεγάλοι «παίκτες» του χώρου είναι η Nvidia και η Qualcomm. Η τελευταία εξαγόρασε πέρυσι την ολλανδική NXP, ηγετική εταιρεία στην κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία, έναντι 47 δισ. δολαρίων.

Newsroom ΔΟΛ