Στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής θα διεξαχθεί εφέτος ο ετήσιος διεθνής επιχειρηματικός διαγωνισμός Future Agro Challenge (FAC), μια πρωτοβουλία του οργανισμού Industry Disruptors-Game Changers (ΙD-GC), που απευθύνεται σε startups στον πρωτογενή και αγροδιατροφικό τομέα και έχει ως βασικό του στόχο την υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, της οικονομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτόν.
Ο διαγωνισμός Future Agro Challenge (FAC) ενώνει τις δυνάμεις του με τον παγκόσμιο οργανισμό Securing Water for Food: A Grand Challenge for Development και συνδιοργανώνουν το πρώτο αγροεπιχειρηματικό συνέδριο με τίτλο Global Agripreneurs Summit 2017, το οποίο θα διεξαχθεί επίσης στο Γιοχάνεσμπουργκ από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα τετραήμερο event που συνδέει καινοτόμους επιχειρηματίες με επενδυτές και ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα των τροφίμων και του agribusiness.
Σε δήλωσή της η κυρία Carla Tanas, συνιδρυτής του οργανισμού Industry Disruptors Game Changers, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η συνεργασία των Industry Disruptors Game Changers με τον παγκόσμιο οργανισμό Securing Water for Food: A Grand Challenge for Development (SWFF) για τη διοργάνωση του Global Agripreneurs Summit 2017 αποτελεί μια μεγάλη πρωτιά. Το SWFF είναι ένα πρόγραμμα που αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους αγρότες σε όλον τον κόσμο να καλλιεργήσουν περισσότερα τρόφιμα χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό, για να ενισχύσει την αποθήκευση νερού και τη βελτίωση της χρήσης υφάλμυρου νερού και το έδαφος για την παραγωγή τροφίμων».

«Η πρόκληση της αύξησης της παραγωγής τροφίμων για να τραφεί ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός της Γης, όπως και η ανάγκη για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και καινοτομιών, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή» υπογραμμίζει η κυρία Tanas.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως ο ετήσιος διεθνής διαγωνισμός Future Agro Challenge (FAC) διεξάγεται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας (GEC). Το GEC αποτελεί μια διεθνή γιορτή της επιχειρηματικότητας, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκπροσώπους του GEN, επιχειρηματίες, επενδυτές, ερευνητές, φορείς χάραξης πολιτικής και άλλους ηγέτες από 160 χώρες του κόσμου. Ετσι αποκτά ιδιαίτερη σημασία ότι ο θεσμός Future Agro Challenge, που ξεκίνησε από τον οργανισμό των ID-GC, θα δώσει εκεί το «παρών» με συνολικά πενήντα innovators παγκόσμιας κλάσης στα τρόφιμα, την αγροτική τεχνολογία και τη γεωργία, οι οποίοι θα διαγωνιστούν για τον τίτλο του «Αγρο-Επιχειρηματία της Χρονιάς» και δυνητικές επενδύσεις έως 1 εκατ. ευρώ.
Στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό FAC η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από την ελληνική εταιρεία CityCrop. Η CityCrop θα παρουσιάσει το ανανεωμένο της προϊόν, έναν έξυπνο κήπο εσωτερικού χώρου, ο οποίος δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να καλλιεργούν χωρίς φυτοφάρμακα λαχανικά, βότανα και φρούτα, όλον τον χρόνο, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Ταυτόχρονα με τις εργασίες του συνεδρίου θα υπάρχουν παράλληλες δραστηριότητες, όπως παρουσίαση πρωτοπόρων προϊόντων και λύσεων από 50 καινοτόμες εταιρείες που θα εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τον σκοπό αυτόν (innovation marketplace), speed networking και πραγματοποίηση one to one συναντήσεων επενδυτών και startup εταιρειών, training boot camps των νεοφυών επιχειρηματιών.
Το συνέδριο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και την προσοχή μεγάλων επενδυτικών funds όπως το Soros Economic Fund, το Intellectual Ventures, το African Agriculture Fund, το Εuropean Business Angels Network (EBAN).
Σημειώνεται ότι αυτή η σύνοδος αγροτικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας υλοποιείται με τη παράλληλη συνεργασία και άλλων φορέων, όπως: o οργανισμός Industry Disruptors-Game Changers (ΙD-GC), το Σωματείο Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Νοτίου Αφρικής (Industrial Development Corporation), ο Οργανισμός των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (United States Agency for International Development-USAID), η Σουηδική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Sida), το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας και ο Κρατικός Οργανισμός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νοτίου Αφρικής (Department of Science and Technology of South Africa).
Αναφέρεται ότι το Future Agro Challenge (FAC) μέσα σε μόλις τρία χρόνια κατάφερε να προσελκύσει συμμετοχή από περισσότερες από 60 χώρες σε πέντε ηπείρους και να εντοπίσει πρωτοποριακές πρωτοβουλίες στον κλάδο της γεωργίας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε startups στον πρωτογενή και αγροδιατροφικό τομέα και έχει ως βασικό του στόχο την υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, της οικονομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτόν.

HeliosPlus