Χαμηλότερος κατά 9% είναι ο κίνδυνος εμπλοκής των κίτρινων ταξί σε τροχαίο συγκριτικά με τα μπλε, υποστηρίζει νέα μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης. Τη νύχτα μάλιστα το ποσοστό αυτό φαίνεται να σκαρφαλώνει στο 19%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το έντονο κίτρινο χρώμα κάνει τα εν λόγω οχήματα να ξεχωρίζουν στον δρόμο με αποτέλεσμα να κάνει τους υπόλοιπους οδηγούς να τα προσέχουν περισσότερο, σε σχέση με ταξί άλλου χρώματος.

«Βάσει των ευρημάτων μας φάνηκε ότι η επιλογή ενός ευδιάκριτου χρώματος είναι πολύ σημαντική και θα έπρεπε να παίζει καθοριστικό ρόλο ιδιαίτερα στην περίπτωση των μέσων μαζικής μεταφοράς» εξηγεί ο διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου και κύριος ερευνητής της μελέτης, Χο Τεκ Χουά. «Στην περίπτωση των ταξί πάλι, θεωρούμε ότι μια απόφαση αλλαγής χρώματος στα οχήματα που δεν έχουν κίτρινο χρώμα θα μπορούσε να σώσει ζωές αλλά και να περιορίσει σημαντικά τις υλικές ζημιές και τις σωματικές βλάβες που συνοδεύουν τα τροχαία ατυχήματα και ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια».

Μελέτη χρώματος… καναρινί

Η μελέτη από την Σιγκαπούρη διήρκησε συνολικά 36 μήνες. Στο διάστημα αυτό οι επιστήμονες συνέλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν οδηγούς, 4.175 κίτρινα ταξί και 12.525 μπλε ταξί και στοιχεία γύρω από τροχαία ατυχήματα. Είδαν λοιπόν, ότι στα χίλια οχήματα τα κίτρινα ταξί κατέγραφαν κατά μέσο όρο 6 ατυχήματα λιγότερα τον μήνα.

«Σε επόμενη φάση στόχος μας είναι η περαιτέρω επεξεργασία των ευρημάτων μας ώστε να αξιολογήσουμε την επίδραση που θα είχε το κίτρινο χρώμα σε διάφορα μέσα, όπως για παράδειγμα τα σχολικά λεωφορεία. Επιπλέον, μας ενδιαφέρει μια ανάλυση στοιχείων που σχετίζονται με ενοικιαζόμενα οχήματα για να δούμε την σύγκριση μεταξύ χρώματος και πιθανότητας ατυχήματος» αναφέρει ο Χουά.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).